NASAn Jupiter-kuva on kuin van Goghin Tähtikirkas yö -taulusta

Juno-luotain kuvaa jättiplaneetan myrskyjä

Tämän päivän avaruusteknologian ja 1800-luvun taidemaalarin luomat kuvat voivat olla lähes identtisiä, vaikka kohteissa ei samaa asiaa kuvatakaan.

Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) aurinkokuntamme suurinta planeettaa Jupiteria tutkimaan elokuussa 2011 lähetetty ja perille syyskuussa 2016 päässyt Juno-luotain on lähettänyt Maahan aivan uudenlaista tietoa planeetasta.

Uusimpiin Jupiter-kuviin on ikuistettu valtavia myrskyjä, jotka näkyvät kuvissa suurina pyörteinä. Taide- ja avaruusharrastaja Brian Switch keksi verrata NASAn kuvia kaikkien aikojen kuuluisimpiin taidemaalareihin lukeutuneen Vincent van Goghin (18531890) tunnettuun Tähtikirkas yö (englanniksi teos tunnetaan nimellä The Stary Night) yötaivaan pyörteisiin. Ja vertailu on yllättävä: Pyörteet tämän päivän Jupiterissa ja van Goghin yötaivaalla ovat lähes identtiset.

Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) Juno-luotaimen kuva Jupiter-planeetan pohjoisnavan ympärillä vallinneesta myrskystä. Kuva: NASA.
The Stary Night (Tähtikirkas yö). Taiteilija: Vincent van Gogh, 1889. The Museum of Modern Art, New York. Kuva: MoMA.

Jupiter on kaasuplaneetta, jonka kaasukehässä esiintyvien myrskypilvien korkeus saattaa nousta 50 kilometriin ja pilvilauttojen laajuus voi olla satoja kilometrejä. Ja koska planeetalla ei ole kiinteää ydintä tai pintaa, kaasun virtauksille ei ole minkäänlaista kitkaa, joten myrskytuulet puhaltavat esteettä pitkiä aikoja. Eikä tuuli olekaan mikä tahansa puhuri, sillä kaasuvirtausten nopeus ylittää Maan myrskyjen voimat. Jupiterin hirmumyrskyssä tuulen nopeus voi ylittää 500 kilometriä tunnissa.

Harrastelijatutkija Brian Switch käsitteli Juno-luotaimen Jupiterin pohjoisnavan ympäriltä ottamaa kuvaa korostaen kuvan värejä osana Jovian Vortex Hunter -hanketta, jossa NASAn kuvien tulkinnoilla haetaan tietoa Jupiterin kaasukehän ominaisuuksista. Sininen ja valkoinen ovat joka tapauksessa värit, jotka NASAkin kuvaselosteissaan varmentaa. Projektiin voi osallistua ilman erityislaitteistoja tai alan syvällisempää koulutusta.

Kuvat kertovat tarkoin saman, minkä NASA on kirjannut Jupiter-kuviensa sisällöksi toteamalla ”Jupiterin myrskyjen näyttäytyvän sinisen ja valkean sävyisinä, pyörteisinä kuvioina, ja pyörteiden välissä on aaltomaisia kuviointeja”. Sama selite tuntuisi kelpaavan ihan hyvin myös van Goghin tähtitaivaan selitteeksi.

● TechEblog, 19.9.2022; NASA Juno Spacecraft Observes Swirling Storms on Jupiter that Resemble a Vincent van Gogh Painting – TechEBlog