Turun kulttuuripääkaupunkivuoden teos Iglu murtuu ja joudutaan purkamaan

Taiteilija Pekka Paikkarin keramiikka kestäisi mutta tuet pettävät

Turun keskustassa, Puutorilla sijaitsevaa valkoista rakennusta (maanalaisen parkkihallin ilmastointirakennus) ei ensi silmäykseltä tunnista ympäristötaideteokseksi, mutta lähempi tarkastelu osoittaa kohteen olevan kiinnostava ja harvinainen tapaus. Kuvanveistäjä Pekka Paikkarin suunnittelema keraaminen Iglu-teos muodostaa rakennuksen seinäpinnoille rikkonaiselta vaikuttavan, kuivunutta savea tai murtuvaa jäätä muistuttavan halkeilevan pinnan (1). Näin on ollut 11 vuoden ajan, mutta valitettavasti kesällä 2022 keramiikkaseinä ei enää vain näennäisesti vaikuta murtuneelta, vaan taiteellinen osuus seinästä on oikeasti murtunut. Ja murtunut korjauskelvottomaksi (2).

Iglu. Taiteilija: Pekka Paikkari. 2011. Keramiikka on murtunut korjauskelvottomaksi kahdella Iglun seinällä. Kuva: Kai Aulio.

Teos valmistui vuonna 2011 osana Turun toimintaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Iglu on osa kolmen saviteoksen kokonaisuutta, jonka kaksi muuta edustajaa ovat Kupittaan puistossa oleva Kim Simonssonin Temppeli sekä Aurajokirannassa oleva Karin Widnäsin Kimono. Kulttuuripääkaupunkivuoden teokset olivat projektiluonteisia, eli niiden ei oletettukaan jäävän ikuisiksi. Kunnossapitosopimuksessa oli kirjaus viiden vuoden kestosta.

Varsinainen keramiikkaseinä on kestänyt 11 vuotta, mutta teoksen taustan tukirakenteiden murtuminen pakottaa hajottamaan Iglun. Kuva: Kai Aulio.

Mutta teokset ovat olleet hyväkuntoisia ja kaupunkilaisten suosiossa, joten niitä on huollettu ja ylläpidetty nyt jo 11 vuoden ajan. Mutta Iglun tarina päättyy, sillä Paikkarin keramiikkaseinän tukirakenteet ovat yllättäen murtuneet korjauskelvottomiksi. Tukien hajotessa myös taiteellinen osuus murtuu tavalla, jota kaupungin ja taiteilijan yhteisen arvion mukaan ei ole mielekästä korjata. Siksi Iglu puretaan syksyn 2022 aikana. Sen tilalle mahdollisesti tulevaa uutta ympäristötaideteosta ei ole ainakaan vielä suunnitteilla.

Iglu. Taiteilija: Pekka Paikkari. 2011. Keramiikkarakennus on ollut Puutorin valkeana loistava maamerkki 11 vuoden ajan. Kuva Kai Aulio, kesä 2016.

Iglun suunnitteli ja toteutti vuonna 1960 syntynyt kuvanveistäjä Pekka Paikkari, joka työskentelee suunnittelijana Helsingissä Arabian tehtaalla. Teollisen sarjatuotannon esineiden lisäksi Paikkari on suunnitellut paljon myös uniikkeja teoksia, suuria ympäristötaideteoksia ja Iglun kaltaisia julkisivuteoksia. Pekka Paikkarin töitä on koti- ja ulkomaissa museoissa ja taiteilijan teoksia on palkittu kansainvälisissä näyttelyissä ja kilpailuissa ainakin Italiassa ja Espanjassa.

● (1). Turun kaupunki. Pekka Paikkari: Iglu; Pekka Paikkari: Iglu | Turku.fi

● (2). Hauhia, Matias. 2022. Turun Sanomat, 20.9.2022; Puutorilla 11 vuotta ilahduttaneelle Iglu-taideteokselle tiedossa murheellinen loppu: “Tällainen yksi pieni tekninen yksityiskohta petti” – Katutaide – Turun Sanomat (ts.fi)