Menestyville taiteilijoille vapautus asevelvollisuudesta Etelä-Koreassa

Pop-muusikot tasavertaisiksi klassisten taiteiden ja urheilun tähtien kanssa

Etelä-Korean valtio palkitsee kulttuurin ja urheilun aloilla kunnostautuneita nuoria kansalaisia tunnustamalla heidän saavutuksensa yhteiskunnallisesti tärkeäksi. Tuo tunnustus on ainakin nuorille miehille hyvin konkreettinen, sillä eri alojen huiput voivat saada vapautuksen asevelvollisuudesta. Etu on mittava, sillä varusmiespalvelus kestää Koreassa kaksi vuotta. Jo aikaisemmin tämän edun ”kansakunnan palvelijana muulla tavoin kuin armeijassa” ovat voineet saada perinteisten taiteiden ja urheilun menestyjät. Parhaillaan valmistellaan lakimuutosta, joka toisi popmusiikin ja muiden ”uusien kulttuurien” osaajat samalle viivalle.

Popkulttuurin sisällyttäminen armeijasta vapautukseen oikeuttaviin kulttuurialoihin on tullut erityisen ajankohtaiseksi – ja Etelä-Korean mediassa paljon keskustelluksi – aiheeksi maailmanlaajuista suosiota saaneen K-pop -suuntauksen megatähteyteen nousseen BTS-yhtyeen ansiosta. Yhtye on kansainvälisesti palkittu ja miljoonia levyjä myynyt poikabändi, jonka suosion yhtenä mittarina voidaan pitää kutsua Valkoiseen taloon USA:n presidentin vieraaksi. Yhtyeen vanhin jäsen saavuttaa asevelvollisuusiän joulukuussa 2022.

BTS on K-pop -musiikkisuuntauksen megatähti. Kuva: musicmundial.com.

Asiaa koskeva lakialoite jätettiin 19.9.2022. Aloitteen mukaan popkulttuuri tulee rinnastaa muihin aloihin, joiden edustajat voidaan määritellä ”taiteen ja urheilun henkilöstöön/joukkoihin kuuluviksi” (englanniksi Art and Sports Personnel). Voimassa olevan lain (Military Service Act) mukaan menestyneet ja tunnustetut taiteilijat sekä esimerkiksi olympialaisissa tai Aasian kisoissa mitaleita voittaneet urheilijat ovat voineet saada Arts and Sports Personnel -statuksen ja vapautua asepalveluksesta. Popmusiikin ja muiden nykykulttuurin alojen edustajille tämä ei ole nykylain mukaan mahdollista.

Tällainen määrittely ja vapautus tavanomaisesta armeijapalvelusta ei kuitenkaan ole ainoastaan palkinto, vaan taitelija- ja urheilijajoukkoihin nimitettyjen katsotaan palvelevan yhteiskuntaa muilla tavoilla ja muilla foorumeilla kuin asepalveluksessa.

Taide- ja urheiluhenkilöstöön pääsyn edellytyksenä on kulttuuri-, urheilu- ja matkailuasioista vastaavan ministerin esitys, jonka maan presidentti arvioi ja myönteisissä tapauksissa hyväksyy. Hyväksymiselle on laissa esitetty tarkoin määritellyt kriteerit.

● Korea JoongAng Daily, 20.9.2022; Bill proposed to allow alternative military service for BTS (joins.com)