Maailman paksuinta kirjaa ei voi lukea

21’450-sivuinen sarjakuvakirja on taideteos

Suuri voi olla kaunista, mutta suuruudella voi olla kielteinen kääntöpuolensa. Kirjallisuudessa määritelmä suuri teos on tekijälleen mairitteleva, mutta vain kun kyse on sisällön laadusta, ei määrästä. Patsaan, veistoksen tai taideinstallaation tekijälle suuruus on usein positiivinen määrite myös kokoon viitattaessa. Maailman suurin/paksuin kirja on myönteisessä mielessä iso vain siksi, ettei paksumpaa teosta ole. Mutta valitettavasti suuri koko tekee kirjasta lukukelvottoman.

Taiteilija Ilan Manouach kokosi japanilaista One Piece -mangasarjakuvaa yhdeksi niteeksi, jossa on kaikkiaan 21’450 sivua. Sidottuna kirjana teoksen selkä (eli perinteisessä mielessä kirjan paksuus, tässä tapauksessa on käytetty termiä pituus) on 80 senttimetriä. Painoa kirjalla on 17 kiloa. Tällaisen jättiläisen kohdalla paksuille kirjoille usein annettava määre tiiliskiviteos ei tee oikeutta. Ranskalaisen JBE Books -yrityksen julkaisemaa teosta valmistettiin 50 numeroitua kappaletta. Kirjan/teoksen hinta on 1’900 euroa.

ONEPIECE-taideteos. Taiteilija: Ilan Manouach. Kuva: Ilan Manouach.

Tällaista järkälettä ei voi ottaa käteensä tai edes pöydälle ja lukea sivu sivulta. Eikä lukeminen ollut taiteilijan tarkoituksenakaan. ONEPIECE on Ilan Manouachin omien sanojen mukaan tehty vain herättämään ajatuksia. Sarjakuvalla on kaksi erilaista arvoa: Lukijalle teoksella on käyttöarvo, ja keräilijälle teoksella on rahallinen arvo – ja joskus nämä arvot ovat keskenään vastakkaisia, Manouach erittelee aiheidensa maailmankuvaa.  

Sarjakuvan tekijä – kirjoittaja ja piirtäjä – on japanilainen Eiichiro Oda, joka on julkaissut One Piecemangaa viikoittain Japanissa vuodesta 1997. Koko tähänastisen sarjistuotannon liittämiseen ONEPIECE-taideteokseksi Manouach ei hankkinut sarjakuvan tekijöiltä/julkaisijoilta lupaa. Juridista riitaa tuskin tulee. Taideteoksen julkaisija JBE Books toteaa, ettei tekijänoikeuksilla ole tässä merkitystä, koska Manouachin teosta ei voi lukea.

One Piece -mangasarjakuvat ONEPIECE-teokseksi sidottuna. Kuva: JBE Books.

Ilan Manouach on belgialainen, vuonna 1980 syntynyt kuva/sarjakuvataiteilija, kustantaja, arvostelija ja konsultti, joka keskittyy etenkin käsitteelliseen, kokeelliseen ja uusia uria aukovaan sarjakuvataiteeseen. Hänet tunnetaan Shapereader-nimellä toteutetuista hankkeista, joilla tuotetaan materiaalia näkövammaisten käyttöön. Hän on myös Brysselissä toimivan, kokeellista ja usein kantaaottavaakin sarjakuvaa julkaisevan, kustantavan ja levittävän EchoChamber -organisaation perustajajäsen. Manouach on myös kuratoinut sarjakuva-aiheisia näyttelyjä ja festivaaleja.

Ilan Manouach on suorittanut tohtorin tutkinnon Helsingissä, Aalto-yliopistossa vuonna 2021.

● Ilan Manouach, internetsivusto; Ilan Manouach

● Kuta, Sarah. 2022. Smithsonian Magazine, 22.9.2022;  What Is the Longest Book in the World? | Smart News| Smithsonian Magazine