Ranskan kulttuurimonumentit energiansäästöön

Louvre, Eiffel-torni, d’Orsay ja Versailles pimenevät etuajassa

Sähkön hinnan nopea nousu pakottaa niin yksityiset kuin yhteisöt toimiin energian säästämiseksi. Ranskassa tärkeimmät turismin ja kulttuurin kohteet joutuvat maan kulttuuriministeriön päätöksellä rajoittamaan rakennusten ulkovalaistusta.

Pariisissa esimerkiksi Louvren taidemuseon (Musée du Louvre) kuuluisa lasipyramidi (sisäänkäynti) joudutaan pimentämään illalla kello 23, eli kahta tuntia normaalia aikaisemmin.

Louvren taidemuseon ulkovalaistus pimenee iltasin kello 23, kun normaalisti valot palavat vielä tunnin yli keskiyön. Kuva: Wikimedia Commons.

Louvren ohella toinen Pariisin taidemuseoiden aateliin lukeutuva kohde, Musée d’Orsay -museo, osallistuu energiansäästöön paitsi ulkovalaistusta rajoittamalla myös näyttelytilojen saneerauksella. Museon valaistuksessa siirryttiin vanhoista hehkulampuista led-valaisimiin, ja näin vähennettiin sähkön kulutusta kolmanneksella (1).

Jo aikaisemmin oli päätetty lyhentää Eiffel-tornin valaistusta, joka sammuu iltaisin 23.45, kun tavallisesti maamerkin 20’000 lamppua ovat olleet valaistuina yöllä kello yhteen. Valojen sammuttaminen on tietysti energiansäästötoimi, mutta enemmänkin ratkaisu on symbolinen. Eiffel-torni edustaa niin kotimaan kansalaisille kuin ulkomaalaisille ranskalaisuutta parhaimmillaan, ja siksi tornin ratkaisujen toivotaan näyttävän esimerkkiä laajemmillekin toimille. Energiansäästössä 75 minuutin lyhennys Eiffel-tornin jokailtaisessa valaistuksessa on vain ”pisara meressä”. Koko ulkovalaistuksen osuus Eiffel-tornin vuotuisesta energiankulutuksesta on neljä prosenttia (2).

Eiffel-torni on sekä konkreettisesti etä symbolisesti majakka, joka näyttää tietä ja esimerkkiä ranskalaisille. Kuva: Kai Aulio.

Vastaava yhden tunnin lyhennys ulkovalaistukseen koskee Versaillesin palatsia.

Samanlaisia energiansäästötoimia on toteutettu syys-lokakuun aikana myös muualla Ranskan kulttuurilaitoksissa.

● (1). Harris, Gareth. 2022. The Art Newspaper, 23.9.2022; Lights go out early at the Louvre in bid to slash high energy costs (theartnewspaper.com)

● (2). McLaughlin, Katherine. 2022. Architectural Digest, 12.9.2022;  https://www.architecturaldigest.com/story/the-eiffel-tower-is-shutting-off-its-lights-and-heres-why-it-matters