Taiteilijalta teos Linnut ja taide -näyttelyyn 42 vuotena peräkkäin

Yhdysvaltalainen taiteilija Larry Barth on ollut koko ikänsä kiinnostunut linnuista. Ja tuo kiinnostus ulottuu luonnossa havainnoinnin lisäksi lintuaiheisten veistosten ja maalausten tekemiseen. Lintutyöt ovat tuoneet myös menestystä. Barthin teoksia on monissa museoissa, ja eri kilpailuissa taiteilija on monesti palkittu.

Barthin keskittyminen lintuaiheisiin on vakaata, mistä on osoituksena säännöllinen osallistuminen Wisconsinin osavaltiossa, Waudaun kaupungin taidemuseossa (Leigh Yawkey Woodson Art Museum) vuosittain järjestettävään Linnut ja taide (Birds and Art) -näyttelyyn jo vuodesta 1980 alkaen. 42 peräkkäistä vuotta saman aihealueen näyttelyissä on harvinainen saavutus. Vuonna 2022 näyttelyyn osallistuu teoksillaan yli sata taiteilijaa.

Amerikanpeukaloinen (englanniksi Winter wren). Taiteilija: Larry Barth. Kuva: wsaw-tv.com.

Tämän vuoden näyttelyssä Barthin lintu on Amerikanpeukaloinen (Troglodytes hiemalis). Tämä pienikokoinen varpuslintu muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon meikäläistä peukaloista (1).

Larry Barth on vuonna 1957 syntynyt, Pennsylvanian osavaltiossa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä ja taidemaalari, jonka tunnetuimmat työt ovat lintuaiheisia puuveistoksia. Hän on myös julkaissut kirjan lintuaiheisista kuvistaan. Barth opiskeli taideaineita ja graafista muotoilua kuuluisassa Carnegie Mellon University -yliopistossa. Taiteellinen innostus lintuaiheisten puuveistosten tekemiseen johti hänet lisäopintoihin, joiden aloihin kuuluivat paitsi kuvanveisto ja värioppi myös lintujen anatomia (2).   

● (1) Flury, Jade. 2022. WSTW-TV, 25.9.2022; ; Artist displays work at ‘Birds in Art’ exhibition for 42nd year (wsaw.com)

● (2). Ward Museum, University of Salisbury. Larry Barth; Larry Barth | Artist Ward Museum Wildfowl Art