Taidekauppaa automaatista

Helppo tapa tutustuttaa uutta yleisöä taidehankintoihin

Taideharrastusta pidetään aivan turhaan vaikeana, aikaisempaa kokemusta tai koulutusta vaativana – ja mahdollisesti kalliinakin elämäntapana. Kokemattomalle kadulla kulkijalle kynnys astua maksuttomaan taidegallerian näyttelyyn voi olla korkea, puhumattakaan museoihin lähtemisestä. Tätä turhaa kynnystä madaltavat ihmisten jokapäiväisille kulkureiteille asennetut automaatit, joissa myydään edulliseen hintaan taiteilijoiden aikaansaannoksia.

Tällaisia taideautomaatteja on ollut varsinkin Yhdysvalloissa jo vuosikymmenien ajan, mutta muualla niiden esiinmarssia vielä odotellaan. Kanadan Vancouverissa syyskuussa 2022 ostoskeskuksessa avattu automaatti näyttää, kuinka helppoa ja edullista taiteen hankkiminen voi olla. Automaattimyynti on mitä parhain tapa etenkin erityisryhmille kuten värillisille, sukupuolivähemmistöihin kuuluville tai maahanmuuttajataustaisille taiteilijoille tuoda teoksiaan yleisön nähtäville.

Vancouverilaisen ostoskeskuksen automaattigallerian valikoimaa. Kuva: Vancouver Sun/ Arlen Redekop/ PNG.

Päätyönään British Columbian yliopistossa työskentelevä Crystal Lau sai ajatuksen taideautomaatin perustamisesta ja kutsui some-kanavien kautta paikallisia taiteilijoita tarjoamaan mahdollisia myyntikohteita. Tarjokkaita tulikin ymmärrettävästi paljon, sillä hankkeen aloitusaikaan voimassa olivat codid-19 -pandemian takia asetetut liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset, joiden takia taiteilijat eivät voineet pitää näyttelyitä.

Taideautomaattiin soveltuville teoksille Lau ei asettanut muita kuin laitteen vaatimat kokorajoitukset – ”ei saa olla sipsipussia isompi!”. Myyntiin valikoiduista töistä kalleinkin maksaa vain 60 Kanadan dollaria (46 euroa). Myynnissä olevat teokset – miniatyyritauluista pinsseihin ja tarroihin ja muistikirjoihin – ovat paikallisesti tunnettujen ja ainakin taidepiireissä tunnustettujen ”oikeiden taiteilijoiden” töitä. Alkuvaiheessa taideautomaatti on vielä kokeilu, jonka on päätetty kestävän kolme vuotta. Jos kysyntää ja tarjontaa on, automaatteja varmasti asennetaan muuallekin ihmisten paljon käyttämille paikoille.

Taideautomaattien historiasta ei liene varmoja tietoja. Varmaa ainakin on, että vuonna 1997 Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa taiteilija Clark Whittington hankki vanhan tupakka-automaatin, muunsi laitteen omiin tarkoituksiinsa sopivaksi, ja myi sen kautta omia mustavalkoisia valokuviaan näyttelyvieraille. Näyttelyn jälkeen järjestäjät pyysivät, että automaatti saisi jäädä paikoilleen pysyvästi. Sittemmin eri puolille Yhdysvaltoja on perustettu satoja galleria-automaatteja.

● Chan, Cheryl. 2022. Vancouver Sun, 23.9.2022; Vancouver’s first art vending machine aims to boost local artists | Vancouver Sun