Intian kansallispuistoon sarvikuonopatsaat takavarikoitujen sarvien tuhkasta

Maailman kaikki sarvikuonolajit ja -yksilötkin ovat vaarassa salametsästyksen takia. Sarvikuonojen sarvista maksetaan rikollisilla markkinoilla huimia summia, koska sarvien materiaalin uskotaan – täysin virheellisesti – auttavan monien sairauksien ja niin kutsutun mieskunnon parantamisessa. Intian koilliskulmilla sijaitsevassa Assamissa sijaitsevassa Kazirangan kansallispuistossa elää yli kaksi kolmasosaa Intiansarvikuonon (Rhinoceros unicornis) kaikista jäljellä olevista yksilöistä. Puisto on tehostanut valvontaa ja Intia on koventanut salametsästäjien rangaistuksia, ja rikollisuutta onkin saatu kuriin (1).

Kiinni jääneiltä salametsästäjiltä ja tapetuista eläimistä irrotettujen sarvien kauppiailta takavarikoituja sarvia ei päästetä markkinoille, ja Intian valtio on päättänyt polttaa sarvet julkisesti. Tällaisista rovioista jäljelle jääneen tuhkan hyötykäytön mahdollisuudeksi intialaiset keksivät taiteen. Osavaltiopääministeri Himanta Biswa Sarma paljasti Kazirangassa 24.9.2022 kolmea sarvikuonoa (luonnollista kokoa olevat uros ja naaras sekä pieni poikanen), joiden valmistusmateriaali on poltettujen sarvien tuhka. Lisäksi muistomerkissä on veistokset kolmesta riistanvartijasta, jotka on tehty perinteisistä materiaaleista.

Muistomerkin sarvikuonot on valmistettu tapettujen eläinten sarvien tuhkasta. Taiteilijat: Biju Das (sarvikuonot) ja Biren Singha (vartijat). Kuva: GuwahatiPlus.com.

Vuonna 2021 intialaiset polttivat julkisesti kaikkiaan 2’479 sarvikuonon sarvea, jotka on takavarikoitu rikollisilta neljän edellisen vuosikymmenen aikana. Roviossa poltetuista sarvista jäi jäljelle tuhkaa 128.6 kiloa. Tuhka annettiin taiteilija Biju Dasille, joka suunnitteli ja toteutti kolmen luonnollista kokoa olevan sarvikuonon veistoskokonaisuuden. Kahta riistanvartijaa esittävät veistokset toteutti taiteilija Biren Singha (2).

● (1). Tiedebasaari, 9.4.2013; Intia ottaa käyttöön lennokit valvomaan ja estämään uhanalaisten sarvikuonojen salametsästystä | Tiedebasaari (wordpress.com)

 ● (2). Mazumdar, Prasanta. 2022. The New Indian Express, 24.9.2022; Kaziranga gets sculptures made of burnt rhino horns ash- The New Indian Express