Lontoon Trafalgar Squaren vaihtuva veistos kertoo tarinaa kolonialismin ajalta

Lontoon keskustan Trafalgar Square -aukio tunnetaan monista maamerkeistä kuten korkean pylvään nokassa olevasta amiraali Nelsonin patsaasta, suurikokoisista leijonapatsaista, näyttävistä suihkulähteistä sekä aukiota reunustavista arvorakenneuksista, The National Gallery -taidemuseo ja St Martin in the Fields -kirkko. Aukion koilliskulmauksessa on myös todellinen instituutio, jonka taustoja satunnainen turisti ei ehkä tiedä, vaikka kohteen varmuudella näkeekin. Tämä instituutio on The Fourth Plinth (Neljäs jalusta), korkea pylväs, jonka päällä oleva taideteos on kahden vuoden välein vaihtuva, kansainvälisen kilpailun voittanut teos tai installaatio. Vuoden 2022 veistos paljastettiin 28. syyskuuta – kaksi viikkoa ennalta ilmoitettua myöhemmin. Viivästys johtui kuningatar Elisabet II:n kuolemasta (8.9.2022).

Jo aikaisemmin oli julkistettu, että kilpailun voittaja eli pylvääseen kahdeksi vuodeksi tuleva teos on malawilaissyntyisen Samson Kambalun teos Antelope. Teoksessa on kuvattuna kaksi miestä, joista toinen on selvästi toista isokokoisempi. Teos perustuu todelliseen, vuonna 1914 otettuun valokuvaan, joka otettiin pastori Chilembwen uuden kirkon vihkiäistilaisuudessa Nyaslandissa, nykyisessä Malawissa. Kolonialistista sääntöä rikkonut pastori johti seuraavana vuotena kansannousua vieraan vallan edustajia vastaan, mutta tämä kapina päättyi surullisesti: Chilembwe kuoli ja brittiläiset siirtomaaisännät hajottivat hänen kirkkonsa.

Antelope. Taiteilija: Samson Kambalu. 2022. Trafalgar Square, Lontoo. Kuva: londonist.com.

Luonnollista kokoa suurempana kuvattu mies esittää afrikkalaista baptistipappia nimeltä John Chilembwe ja toinen (luonnolisessa koossa esitettävä) on eurooppalainen lähetyssaarnaaja John Chorley. Teoksen tärkeyden ymmärtääkseen on tiedettävä yksi taustatekijä. Se tärkeä tekijä on mustaihoisen pastorin päässä oleva hattu. Kolonialistiseen aikaan oli voimassa ehdoton sääntö, jonka mukaan musta mies ei saanut pitää päähinettä päässään ollessaan valkoihoisen kanssa.

Pieneltä tuntuva yksityiskohta sääntöjä rikkoneesta papista on symbolisesti tärkeä myös tänä päivänä, kun kansalaisoikeuksista ja tasa-arvosta kiistellään ja pahimmillaan soditaan eri puolilla maailmaa – valitettavasti myös Euroopassa. Mustan pastorin nostaminen ”pääosaan” Lontoon paraatipaikan merkkiteoksessa on taitelijan kannanotto, jonka tekijä toivoo herättävän keskustelua alistettujen väestöryhmien asemasta.

Antelope. The Fourth Plinth -kilpailun voittajatyön malli. Kuva: Samson Kambalu.

Veistoksen tekijä, 47-vuotias Samson Kambalu syntyi Afrikassa, nykyisen Malawin alueella.

Tätä nykyä hän toimii professorina maineikkaassa Oxfordin yliopistossa, ja hän on professorina myös The Ruskin School of Art -taidekoulussa. Hän opiskeli ensin synnyinmaassaan University of Malawi -yliopistossa, mutta muutti jo nuorena Britanniaan. Taidealan maisterin tutkinnon hän suoritti Nottinghamissa, Trent University -yliopistossa. Jatko-opinnot ja tohtorin tutkinnon Kambalu suoritti Lontoossa, Chelsea College of Art and Design -yliopistossa.

Samson Kambalu on tuottelias ja maineikas sekä kuvanveistäjänä että kirjailijana. Hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin, ja hänen pitkälti omaelämäkerrallinen, afrikkalaista kulttuuria käsittelevä esikoiskirjansa palkittiin yhdellä Britannian tunnetuimmista kirjallisuuspalkinnoista.

Antelope seisoo jalustallaan perinteen mukaan – kuten ovat seisseet 13 edeltäjäänsä – seuraavat kaksi vuotta. The Fourth Plinth -jalustan tulevaisuudesta on kuitenkin käynnissä ristiriitainen keskustelu. Monet tahot tahtoisivat tälle edustuspaikalle edesmenneen kuningatar Elisabet II:n patsaan. Taidepiirit pitävät ajatusta mahdottomana, sillä The Fourth Plinth kansainvälisine kilpailuineen on yksi maailman tunnetuimmista taideinstituutioista, jollaisesta brittien ei kannattaisi luopua.

● Pyman, Tom. 2022. The MailOnline, 28.9.2022; Sculpture of anticolonial hero is unveiled as the newest artwork on Trafalgar Square’s fourth plinth | Daily Mail Online