Ensimmäinen kuningas Charles III:n raha julkistettiin

Britannian metallirahat valmistava The Royal Mint -rahapaja julkisti 30.9.2022 ensimmäisen uuden kuninkaan, Charles III:n kuvalla varustetun kolikon ulkonäön. Käyttöön tämä 50 pencen kolikko tulee joulukuussa 2022.

Uusi 50 pencen kolikko. Kuninkaan muotokuva: Martin Jennings. Kuva: The Royal Mint.

Kuninkaan silhuettimuotokuvan on suunnitellut kuvanveistäjä Martin Jennings Charles III:n valokuvan pohjalta. Kuningas on henkilökohtaisesti hyväksynyt uusiin rahoihin tulevan muotokuvansa. Kolikossa kuninkaan katse suuntautuu vasemmalle, eli päinvastaiseen suuntaan kuin edeltäjänsä, kuningatar Elisabet II (Elizabeth II) katsoi kuvallaan varustetussa rahoissa. Tämä perinne, jossa hallitsijan katseen suunta vaihtuu aina kuninkaan/kuningattaren vaihtuessa, alkoi jo kuningas Charles II:n (hallitsi 1660–1685) aikana.

Kolikossa kuninkaan kuvaa ympäröivän tekstin kirjaimet tarkoittavat: King Charles III, by the Grace of God, Defender of the Faith (Kuningas Charles III, Jumalan armosta, Uskon puolustaja)

The Royal Mint on valmistanut Britannian kolikkorahat jo 1’100 vuoden ajan.

● Reuters, 30.9.2022; https://www.reuters.com/world/uk/new-uk-coins-featuring-image-king-charles-revealed-2022-09-29/