Guggenheim-säätiö lakkautti 100’000 dollarin Hugo Boss -palkinnon

Yksi taidemaailman tunnetuimmista toimijoista, Solomon R. Guggenheimin Säätiö ilmoitti lakkauttavansa joka toinen vuosi jaettavan Hugo Boss -taidepalkinnon. Tarkkaa syytä vuodesta 1997 lähtien, eli 26 vuoden aikana ja 13 taiteilijalle myönnetyn palkitsemisen loppuun ei julkistettu. Säätiön varajohtaja ja museon pääkuraattori Naomi Beckwith kuitenkin totesi päätöksestä ensimmäisenä uutisoineelle ARTNews-sivustolle, ettei palkinnolle ja palkinnon mukanaan tuomalle julkisuudelle ”ole enää tarvetta nykymaailmassa”. Museon tiedotteen mukaan nykytaide on ansainnut paikkansa ja saanut ansaitsemansa tunnustuksen ilman, että Hugo Boss -palkinnon kaltaisia, suuria otsikoita ja laajaa medianäkyvyyttä tarjoavia palkintoja jaettaisiin.

Hugo Boss -palkinto on ollut Guggenheimin säätiön sekä vaatetus- ja kosmetiikka-alan suurtyrityksen Hugo Boss -yhtiön yhteinen hanke. Palkinnon rahallinen arvo on 100’000 dollaria, ja lisäksi voittaja on saanut yksityisnäyttelyn Guggenheimin New Yorkin museoon, jossa palkitsemisseremoniatkin on järjestetty.

Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Kuva: Wikimedia Commons.

Palkinnon saajat on valinnut taideyhteisön asiantuntijoista koostunut raati. Hugo Boss -palkinto on ollut osallistujien suhteen täysin avoin, eli mukaan on kelpuutettu minkä tahansa taiteen alan edustajat, eikä valinnassa ole mitenkään huomioitu taiteilijan kansallisuutta, ikää, etnistä taustaa tai mitään muutakaan ei-taiteellista näkökohtaa. Tässä täydellisessä avoimuudessa palkinto on ollut harvinainen maailman tunnetuimpien taidepalkintojen joukossa (1).

Ensimmäisen Hugo Boss -palkinnon sai vuonna 1997 Matthew Barney. Viimeisimmän (2020) ja viimeiseksi jääneen palkinnon voitti Deana Lawson, joka on palkittujen sarjassa ainoa valokuvaaja. Monet palkitut ovat sittemmin nousseet kansainväliseen kuuluisuuteen, hyvänä esimerkkinä vuonna 2018 voittanut Simone Leigh, joka palkittiin kesällä 2022 Venetsian 59. taidebiennaalin parhaana taitelijana.

ARTnews-verkkolehdessä on listattu vuosien varrella Hugo Boss -palkinnon saajien, ehdolla olleiden sekä palkinnosta päättävien asiantuntijoiden nimilistoja (2).

● (1). Sutton, Benjamin. 2022. The Art Newspaper, 26.9.2022;  After 26 years, Guggenheim discontinues prestigious $100,000 Hugo Boss Prize (theartnewspaper.com)

● (2). Durón, Maximillian. 2022. ARTnews, 23.9.2022; Guggenheim Museum Nixes Closely Watched $100,000 Hugo Boss Prize – ARTnews.com