Taiteilija ”luo uudelleen” sodassa tuhottua kulttuuria Irakissa

Parhaillaan Ukrainassa käytävässä sodassa venäläisten ohjukset ja joukkojen suorat tihutyöt ovat hävittäneet korvaamattomia kulttuuriaarteita. Menetysten arviointia ja mahdollisuutta vahinkojen korjaamiseen joudutaan vielä odottamaan, kunnes rauha joskus saadaan maahan. Vastaavaa tragediaa todistettiin aikanaan Irakissa, sekä varsinaisessa sodankäynnissä että sen seurauksena kiihkoislamistisen ISIS-järjestön järjestelmällisessä historiallisten monumenttien tuhotyössä.

Historiaa ei voi muuttaa, mutta kuvanveistäjä Khaled Al-Abadi palauttaa kotikaupunkiinsa näkymiä entisestä kulttuurin loistosta. Kuva: Reuters.

Kerran tuhotut rakennukset, veistokset ja muut kiinteät kohteet ovat tietysti lopullisesti menetettyjä, mutta nykytekniikalla niistä voidaan onneksi luoda täysin alkuperäisen näköisiä kopioita. Irakin sodassa jatkuvasti uutisotsikoissa olleessa Mosulin kaupungissa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä Khaled Al-Abadi on päättänyt ”luoda uudelleen kertaalleen tuhottuja aarteita”.

Taiteilija Khaled Al-Abadi kaivertaa reliefiä täsmälleen antiikkisen esikuvansa mukaiseksi. Kuva: Reuters.

Terroristit tuhosivat Mosulin alueella useita ainutlaatuisia, jopa tuhansia vuosia vanhoja antiikin Assyrian monumentteja, joiden kopioita alkuperäisten teosten mallien mukaan taiteilija on luonut studiossaan jo kymmeniä. Al-Abadi haluaa työllään kunnioittaa perinteitä ja ennen kaikkea osoittaa nuorille ja tuleville sukupolville, kuinka rikasta arabikulttuuri on alueella ollut.

● The Nationalnews, 23.9.2022 (Reuters); https://www.thenationalnews.com/arts-culture/art/2022/09/23/mosul-sculptor-recreates-what-was-demolished-on-murals-depicting-iraq-history/