Eremitaašin nykytaiteen johtaja erosi vastalauseena Venäjän hyökkäyssodalle

Eremitaašin – Venäjän valtiollisen taide- ja kulttuurihistoriallisen museon nykytaiteen osaston johtaja Dimitri Ozerkov ilmoitti 2.10.2022 Instagram-tilillään irtisanoutuneensa virastaan vastalauseena maansa Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan (1). Maailman suurimmaksi taidemuseoksi määritellyn, Pietarissa toimivan museon palvelukseen Ozerkov tuli vuonna 2007. Vuosien varrella hän on luonut laajoja ja maineikkaita suhteita ja vierailunäyttelyitä länsimaiden kanssa.

Samana päivänä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan (24.2.2022) Ozerkov ilmaisi kantansa tuoreeltaan poistamalla kuvansa some-tililtään. Yli puoli vuotta jatkuneen sodan aikana hän ei ole ottanut julkisesti kantaa sotaan, mutta ”viimeinen pisara” oli Eremitaašin pääjohtajan Mihail Piotrovskin haastattelulausunto, jossa hän avoimesti puolusti presidentti Vladimir Putinin päätöksiä ja hyökkäystä toteamalla vielä, että ”mehän olemme kaikki militaristeja ja imperialisteja” (2).

Dimitri Ozerkov. Kuva: art.art/ UK Creative Ideas Ltd.

Irtisanoutuessaan Ozerkov luovutti museolle kaikki hallussaan olleet materiaalit ja poistui julkisuudesta – mitä ilmeisimmin ulkomaille paikkaan, jota hän ei ole kertonut. Erosta ilmoittaessaan Ozerkov sanoo Instagramissa, ettei halua olla enää missään tekemisissä nykyisen kaltaisen Venäjän kanssa.

Instagram-tilillään sekä The Art Newspaper -lehden haastattelussa Ozerkov paitsi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen, hän lisäksi arvostelee maansa tiedonvälitystä, jossa tosiasioiden kertominen on korvattu pelkällä propagandalla ja asioiden vääristelyllä.

Jo aiemmin toinen merkittävä venäläisen taiteen vaikuttaja oli päätynyt samanlaiseen ratkaisuun. Vain päiviä Venäjän hyökkäyssodan alettua valtiollisen Puskinin taidemuseon johtajistoon kuulunut Vladimir Opredelenov erosi virastaan vastalauseena sodalle.

● (1). Kishkovsky, Sophia. 2022. The Art Newspaper, 3.10.2022; State Hermitage Museum curator quits over Russia’s war in Ukraine (theartnewspaper.com)

● (2) Kirkkala, Antti. 2022. Verkkouutiset, 5.7.2022; Eremitaasin johtaja: Olemme kaikki imperialisteja | Verkkouutiset