Kiinalaismaljakon hinta nousi 4’000 kertaa arvioitua korkeammaksi

Taide-esineiden huutokaupoissa halutuimpien kohteiden hinnat nousevat usein ennalta arvioitua luettelohintaa korkeammaksi – joskus todella paljonkin korkeammiksi, jos keskenään kilpailevia varakkaita kilpailijoita on useita. Ranskalaisessa huutokaupassa myynnissä olleen kiinalaisen posliinimaljakon hinnan nousu pääsi kuitenkin täysin yllättämään asiantuntija-arviot. Myyntiluetteloa valmistellut asiantuntija oli arvellut maljakon olevan 1900-luvulta, mutta ostajat arvelivat toisin – tai mahdollisesti tiesivät kohteen taustoista myyjiä enemmän.

Lohikäärmekuvioinen kiinalaismaljakko myytiin Ranskassa huippuhintaan. Kuva: Osenat-huutokauppa.

Sinivalkoinen, lohikäärme- ja pyörrekuvioin koristeltu tianqiupingtyylinen* maljakko myytiin Fontainebleaun kaupungissa toimivassa Osenathuutokauppakamarissa. Kohde herätti kiinnostusta heti myyntiluettelon tultua julkisuuteen, ja itse kaupantekoon tuli kolmisenkymmentä ostajakandidaattia, pääosin kiinalaisia tai kiinalaistaustaisia henkilöitä.

Maljakon hinnaksi oli arvioitu 2’000 euroa, mutta tarjouskilvassa päädyttiin aivan toisenlaisiin lukemiin. Vakavissaan maljakkoa tavoittelevia ostajia oli useita, ja lopulta vasarahinta nousi noin 7.7 miljoonaan euroon, eli yli 3’850 kertaa ennakkoarviota korkeammaksi. Huutokaupan pitäjä totesi lehtihaastattelussa, ettei ole milloinkaan urallaan nähnyt vastaavaa kilpailua ja kohteen hinnan nousua. Ostajan henkilöllisyyttä ei ole paljastettu.

* tianqiupingtyylinen viittaa pyöreän, pitkäkaulaisen maljakon muotoon, ja sanan tianqiuping merkitys on sekä taivaallinen tai jumalallinen että viittaus Kiinan keisariin.

● Goldstein, Caroline, 2022. Artnet News, 3.10.2022; A Blue-and-White Dragon Vase Just Sold for $7.5 Million—More Than 4,000 Times Its $1,900 Estimate | Artnet News