Clara-sarvikuono näyttelyjen vetonaula 1740-luvulla, ja yhä vuonna 2022

Amsterdamin Rijksmuseum-taidemuseon syksyn 2022 kiinnostavimpiin katsottaviin kuuluu Clara-niminen intiansarvikuono – yhdessä kuuluisimpien renessanssimestarien kuten Rembrandtin ja Vermeerin teosten kanssa tietysti. Clara ja sarvikuonoaiheet ovat esillä museossa kaikkiaan 60 teoksen voimalla. Erityistä julkisuutta saa osakseen luonnollisessa koossa maalattu Claran muotokuva.

Clara, the Rhinoceros. Taiteilija: Jean-Babtiste Oudry (1749). Kuva: Wikipedia.

Claran historia tunnetaan hyvin. Sarvikuono syntyi Intiassa vuonna 1738, ja jo hyvin nuorena poikasena se päätyi eurooppalaisten kauppiaiden haltuun. Vuonna 1741 kapteeni Mout van der Meer toi aluksellaan Claran kauppatavaroiden mukana Amsterdamiin. Hyvin pian omistaja ymmärsi eksoottisen eläimen kaupalliset mahdollisuudet. Niinpä Clara lähti kautta Euroopan suuntautuneille esiintymiskiertueille. Ihmiset olivat innokkaita maksamaan päästäkseen näkemään kummallisen eläimen, jollaista ei oltu nähty Euroopassa satoihin vuosiin. Näyttelykiertueilla Clara vietti yhtäjaksoisesti 17 vuotta. Eläin kuoli Lontoossa vuonna 1758.

Rijksmuseumin näyttelyn todelliseksi magneetiksi uskotaan nousevan ranskalaisen taidemaalari Jean-Baptiste Oudryn vuonna 1749 maalaama, luonnollisen kokoinen Claran muotokuva. Hämmennystä herättäneen, tuolloin 11-vuotiaan sarvikuonon pituus oli 3.5 metriä, korkeus 1.7 metriä, ja eläin painoi esiintymiskunnossaan 2’500 kiloa. Monista eläinaiheisista maalauksista tunnettava taiteilija oli nähnyt Claran eläimen oltua näytteillä Pariisissa.

Tämä kuuluisuuteen noussut muotokuva ei ole kuitenkaan tunnetuin sarvikuonopotretti. Jo vuonna 1515 saksalainen taiteilija Albrecht Dürer piirsi sarvikuonosta tarkan, anatomiseen tarkkuuteen pyrkivän kuvan. Tosin Dürer ei ollut milloinkaan nähnyt sarvikuonoa, vaan taiteilijan kivipiirros perustuu tuntemattoman taiteilijan tekemiin, Lissabonissa samana vuonna olleesta intiansarvikuonosta laadittuihin luonnoksiin ja selostuksiin.

Dürerin sarvikuono. Kivipiirros. Taiteilija: Albrecht Dürer. 1515. Kuva: Wikimedia Commons.

Dürer tunnetaan oppikirjamaisen tarkoista, anatomisesti oikeista mittasuhteista. Vaikka mallina olivat vain epäsuorat lähteet, sarvikuonopiirrosta pidetään hämmästyttävän todentuntuisena. Myös Dürerin sarvikuonopiirros on esillä Rijksmuseumin näyttelyssä.

● Rijksmuseum. 2022; Clara the rhinoceros – Rijksmuseum

● The Frotier Post (DPA), 4.10.2022; https://thefrontierpost.com/amsterdams-rijksmuseum-hosts-worlds-most-famous-rhino/