Kopioksi arveltu maalaus osoittautui aidoksi Rembrandtiksi

Taidemaailmassa on kuohunut ilmastoaktivistien vandalisoitua kuuluisia museoiden tauluja huomionhaku- tempauksissaan. Paljon huomiota ovat saaneet osakseen myös uutiset, jotka ovat kertoneet kuuluisien arvotaulujen olevan väärennöksiä (muun muassa New Yorkin Modernin taiteen museon Johannes Vermeerin maalaus Tyttö ja huilu, lokakuussa 2022 (1)). Positiivisiakin ja ehkä edellisiä yllättävämpiä uutisia toki taiteesta kuuluu. Yksi näistä on Haagissa, Alankomaissa sijaitsevassa Museum Bredius -taidemuseossa vuosikymmeniä näytteillä olleen teoksen paljastuminen aidoksi Rembrandtin (Rembrandt van Rijn; 1606–1669) maalaukseksi (2).

Alankomaiden Haagissa, Museum Bredius -taidemuseossa oleva teos on varmistunut aidoksi Rembrandtin työksi. Kuva: Reuters.

Museon syrjäisessä nurkkauksessa olleen uskonnollisen työn totesi aidoksi Rembrandtiksi taidehistorioitsija Jeroen Giltaij, joka tutki teosta viimeistellessään Rembrandt-aiheista uutta kirjaansa. Teos on signeeraamaton, mutta Giltaij totesi maalauksen vahvan sivellintekniikan olevan niin tyypillistä Rembrandtia, ettei kukaan muu ole voinut teosta luoda. Museossa on tähän asti oletettu, että teos kyllä varmuudella liittyy Rembrandtiin, mutta sen tekijäksi on arveltu mestarin avustajaa tai oppilasta.

Varmistaakseen Giltaijin arvion Bredius-museo lähetti teoksen Amsterdamin kuuluisaan Rijksmuseum -taidemuseoon, jolla on kokoelmiensa suurimpana vetonaulana Rembrandtin tunnettu Yövartio-maalaus. Amsterdamissa taulua tutkittiin modernein teknisin laittein ja menetelmin, ja analyysit varmistivat teoksen aidoksi Rembrandtiksi.

Tämä puulle maalattu teos on lähes yhtenevä Rembrandtin vuonna 1633 maalaaman, raamatullisen Ristin nostaminen (The Raising of the Cross) -taulun kanssa. Puupaneelin dendrokronologinen ajoitus kuitenkin osoitti, että puu on vuodelta 1634, ja maalauksen pohjaksi sitä on käytetty vasta 1640-luvulla, joten tämä pienikokoinen teos ei voi olla Rembrandtin luonnos tai suunnitelma suuren työn valmisteluvaiheesta. Maalauksen ajankohtaa tai syytä sen tekemisen ei voida kuin arvailla.

● (1). Bailey, Martin. 2022. The Art Newspaper, 7.10.2022; https://www.theartnewspaper.com/2022/10/07/vermeer-at-the-national-gallery-in-washington-dc-declared-not-the-real-thing

● (2). Reuters, 3.11.2022; Disputed oil sketch in Dutch museum is a Rembrandt, research finds | Reuters