Virginia Woolf, Lontoo: Hieno patsas, kiistanalainen paikka

Kaivattu lisä naisia kunnioittaviin muistomerkkeihin

Lontoossa asunut ja työskennellyt kirjailija ja kirjankustantaja Virginia Woolf (oikealta nimeltään Adeline Virginia Stephen) on saanut vuosien valmistelun jälkeen näköispatsaan muistomerkikseen kaupungin Richmond-upon-Thames kaupunginosaan, Thames-joen rannan tuntumaan. Veistoksen suunnitteli ja toteutti kuvanveistäjä Laury Dizengremel. Veistoksessa luonnollisessa koossa esitettävä, hymyilevä ja kirja kädessään istuva kirjailija istuu puistonpenkillä, katse kohti Thames-jokea. Veistoshanke on ollut vireillä pitkään, ja jo vuonna 2018 paikallinen Aurora Metro -yhdistys sai kaupungilta luvan muistomerkin pystyttämiseen. Vapaaehtoisten järjestämä keräys tuotti tarvittavat varat, 50’000 puntaa (noin 58’000) euroa) hankkeen toteuttamiseen. Mutta yllättäen muistomerkki – tai oikeammin patsaan sijoituspaikka – kohtasi paikallista vastustusta.

Virginia Woolfin muistomerkki, Lontoo, Richmond-upon-Thames. Taiteilija: Laury Dizengremel. Kuva: Reuters.

Virginia Woolf on varmasti kaikkien mielestä muistomerkkinsä ansainnut, ja myös näköispatsas on hyvin onnistunut. Sen sijaan muistomerkin paikka on varsinkin paikallisen Richmond Society yhdistyksen mielestä täysin epäonnistunut. Arvostelun syynä on Thames-joen läheisyys. Thamesia ei kylläkään arvostella, mutta jokirannan pelätään tuovan muistomerkin ohi kulkevien mieleen Woolfin surullisen kuoleman. Kirjailija hukuttautui Sussexissa Ouse-jokeen vuonna 1941. Patsaan sijoituspaikan arvostelijat pelkäävät, että jokinäkymä saa katsojan muistamaan ainoastaan Virginia Woolfin kuoleman, ei kirjailijan maineikasta tuotantoa ja elämäntyötä.

Virginia Woolf (1882–1941) edusti kirjailijana modernia ja myös niin kutsuttua tajunnanvirta-tyylisuuntaa, ja hän oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen toimija ja merkittävä feminismin puolustaja. Lisäksi hän kunnostautui yhdessä miehensä kanssa perustamansa Hogarth Press -kustantamon kautta. Kustantamo toimi ja Woolf asui vuosina 1914–1924 Richmondissa, lähellä nyt pystytetyn muistomerkin sijaintipaikkaa. Woolfin tuotannosta on suomennettu kymmeniä teoksia, joista tunnetuimpia ovat Mrs. Dalloway, Oma huone ja Orlando.

Virginia Woolfin muistomerkki täydentää Lontoon julkisten veistosten ja muistomerkkien räikeää sukupuolten eriarvoisuutta. Metropolialueella on noin 1’500 henkilöä esittävää patsasta, joista vain 50 on naisia. Naisten edelle menevät miesten lisäksi myös eläimet, joille on Lontooseen pystytetty noin 100 patsasta.

● Muir, Ellie, 2022. Time Out London, 22.11.2022; Richmond locals are not happy with a new Virginia Woolf statue (timeout.com)

● Laury Dizengremel; http://www.laurydizengremel.com/