Taiteen huippuja Qatarissa: Yayoi Kusama

Lähi-idässä, Persianlahden kaakkoisosan niemimaan kattava, pinta-alaltaan pieni Qatarin emiirikunta on syystalvella 2022 koko maailman uutisten keskiössä jalkapalloilun maailmanmestaruuskisojen (World Cup) ansiosta. Urheilullisten hienouksien rinnalle tai ohikin uutisiin ovat nousseet kisojen järjestelyoikeuksien hankinnassa käytetyt korruptiomiljoonat sekä mittavien stadionien työmailla lähes orjatyövoimana käytettyjen vierastyöläisten ala-arvoiset olosuhteet ja jopa arabimaailman mittareilla räikeät tasa-arvon ja ihmisoikeuksien loukkaukset.

I Want to Fly to the Universe. 2020. Taiteilija: Yayoi Kusama. 2020. Kuva: Qatar Museums.

Negatiivisen julkisuuden vastapainona öljy- ja kaasutuloillaan yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista kohonnut Qatar kiillottaa kuvaansa tarjoamalla kisavieraille – ja tietysti omallekin väestölle – yltäkylläisen kattauksen kansainvälisen nykytaiteen kuuluisimpien ja arvostetuimpien tekijöiden teoksia. Yksi vierailunäyttelyjen todellisista vetonauloista on japanilaisen nykytaiteilija Yayoi Kusaman My Soul Bloom Forever -näyttely Qatarin Islamilaisen taiteen museossa (Museum of Islamic Art). Kusama tunnetaan suurikokoisista ja värikkäistä teoksista, jotka ovat saaneet innoituksensa ja aiheensa usein luonnosta sekä fantasiamaailmasta. Taiteilijan tunnetuin tavaramerkki ovat teosten pintaa kattavat pilkut ja ympyrä- tai pallokuviot. Valtaosaa Qatarissa esillä olevista teoksista ei ole aikaisemmin nähty arabimaissa.

Dancing Pumpkins. 2020. Taiteilija: Yayoi Kusama. Kuva: Qatar Museums.

Qatarin Islamilaisen museon ulkoilmanäyttelyssä on esillä kahdeksan Yayoi Kusaman suurikokoista teosta, joista ohessa esimerkkeinä neljä viime vuosien teosta (Dancing Pumpkins, 2020; I Want to Fly to the Universe, 2020;  Ascension of Polka Dots on the Trees, 2018 sekä Flowers that Speak All about My Heart, 2018.

Yayoi Kusama on vuonna 1929 Japanissa syntynyt nykytaiteilija, joka opiskeli synnyinmaassaan muun muassa Kioton taideyliopistossa. Myöhemmin hän muutti ja asui vuosina 1958–1972 Yhdysvalloissa, mutta muutti vuonna 1973 taas Japaniin. Hän on yksi nykytaiteen tunnetuimmista tekijöistä, jonka teoksia tunnetaan kaikkialla maailmassa. Suomessa Kusaman In Infinity -näyttely syystalvella 2016–2017 keräsi Helsingin HAM-taidemuseoon peräti 225’000 kävijää.

Flowers That Speak All about My Heart Given to the Sky. 2018. Taiteilija: Yayoi Kusama. Kuva: Qatar Museums.
Ascension of Polka Dots on the Trees. 2022. Taiteilija: Yayoi Kusama. Kuva: Qatar Museums.

● Desingboom, 2022; yayoi kusama’s whimsical artworks land in qatar for outdoor show (designboom.com)