Banksyn muraali yritettiin varastaa Ukrainassa

”Seinämaalaukset ovat poliisin ja yhteiskunnan suojeluksessa”

Tuntemattomana pysyttelevä, maailman tunnetuimmaksi katutaiteilijaksi luonnehdittu Banksy maalasi marraskuun alkupuolella 2022 seitsemän muraalia ukrainalaissa kaupungeissa sijaitseviin, Venäjän pommituksissa tuhoutuneisiin rakennuksiin (1). Muraaleista tuli niin ukrainalaisille kuin koko maailmalle väkivallan vastustamisen symboleja, mutta inhimillinen ahneus osoittautui täälläkin olevan aatteita voimakkaampi. Joulukuun 2. päivänä pääkaupunki Kiovan lähellä sijaitsevan Hostomelin kaupungin poliisi sai puhelun, että ryhmä miehiä yrittää irrottaa rauniotalon seinässä olevaa maalausta. Muraaliin on kuvattu kylpytakkiin pukeutunut, kaasunaamari kasvoillaan oleva nainen, jolla on kädessään sammutin (2), (3).

Banksyn marraskuussa 2022 Ukrainaan, Hostomelin kaupunkiin maalaama muraali. Kuva: The Art Newspaper
Vain aukko rappauksessa kertoo Banksyn muraalin sijainnista Hostomelissa, Ukrainassa. Kuva: GMA News Online.

Konnat olivat ehtineet irrottaa seinästä kappaleen rappausta ja sen taustan levyä. Virkavalta saapui paikalle ajoissa, ja kokonaisena ja ehjänä säilynyt seinämaalaus saatiin poliisin haltuun. Kahdeksan varkautta yrittänyttä henkilöä pidätettiin.

Banksyn muraalit on Ukrainassa otettu kunnianosoituksena kansalle, joka taistelee ylivoimaisena valloittajana pidettyä hyökkääjää vastaan. Siksi maalauksia arvostetaan, ja Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba totesi maalausten olevan poliisin suojeluksessa ja vetosi ukrainalaisiin teosten suojelemiseksi väkivallalta. Irrotettu muraali on nyt poliisin hallussa, kunnes sen myöhemmästä kohtalosta päätetään.

● (1). Taiteen maailmasta, 13.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/13/banksy-sodan-runtelemassa-ukrainassa/

● (2). GMA News Online, 3.12.2022; People cut Banksy mural off battle-scarred Ukraine wall —governor | GMA News Online (gmanetwork.com)

● (3). Porterfield, Carlie. Forbes, 2.12.2022; Theft Of Banksy Mural In Ukraine Foiled By Police (forbes.com)