Puhuttelevalla veistoksella huomiota Britannian kodittomille

Lontoon vilkkaimpiin lukeutuvan King’s Crossin rautatieaseman edustalla paljastettiin 6.12.2022 suurikokoinen veistos, jonka tarkoituksena on muistuttaa ohikulkijoita metropolin vaikeasta asunnottomuudesta ja vähäosaisuudesta – ja tietysti kodittomuudesta yleisemminkin. Yli nelimetrisen, kadulla istuvaa mieshenkilöä kuvaavan veistoksen suunnitteli ja toteutti taiteilija Sophie de Oliveira Barata.

Alex-veistos. Taiteilija: Sophie de Oliveira Barata. Kuva: Sussex World. .

Teoksen henkilöhahmon mallina on käytetty, tietokoneohjelman avulla käsiteltyinä, Lontoossa kodittomina elävien 17 eri henkilön piirteitä. Alex-nimisen veistoksen pystyttämisestä vastasi Crisis -hyväntekeväisyysjärjestö, jonka asiakkaina veistokselle piirteitään antaneet henkilöt ovat tai ovat olleet.

Muistomerkin kautta Crisis korostaa kodittomuuden ja avuntarvitsijoiden suurta määrää ja heidän jokapäiväisen elämänsä vaikeutta ja tarvetta hädänalaisten auttamiseen. Kodittomien ryhmään lasketaan sekä kaduilla kokoaikaisesti elävät, vailla vakituista asuntoa olevat ja satunnaisesti ystävien luona majailevat sekä erilaisiin tilapäismajoituksiin pakotetut henkilöt. Kodittomuus ja vähäosaisuus ovat tietysti aina tärkeitä teemoja, mutta uuden talven, energiapulan ja hintojen nopean nousun takia ongelma niin Lontoossa kuin muuallakin on pahenemassa.

Crisis-yhteisön arvion mukaan talvella 2022–2023 jopa 300’000 Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa asuvaa brittiä joutuu ainakin ajoittain kodittomiksi. Tärkeän asunnottomuusteeman näkykyyttä haettiin Alex-patsaan julkistuksella keskeisellä paikalla, ja julkisuutta toi varmasti myös se, että patsaan paljastuksesta vastasivat Crisis-järjestön lähettiläinä toimivat, maailmanlaajuista suosiota saaneen The Crown-televisiosarjan tähdet Imelda Staunton ja Jonathan Pryce.  Lontoo on kuitenkin vain veistoksen julkistamispaikka, ja jo muutaman päivän jälkeen veistos siirtyy Birminghamiin.

● BBC News, 6.12.2022; The Crown stars unveil giant sculpture of homeless man – BBC News