Brasilian presidentiksi palaava Lula palauttaa kulttuuriministeriön

Niin kotimaassaan kuin ulkomailla yksinkertaisesti Lula-nimellä tunnettava Luiz Ignácio Lula da Silva aloittaa tammikuussa 2023 Brasilian presidenttinä voitettuaan vuodesta 2019 maata hallinneen Jair Bolsonaron tiukassa äänestyksessä. Lukuisissa vaalikamppailun teemoissaan Lula lupasi palata vanhaan, eli Bolsonaron syrjäyttämiin ja lakkauttamiin käytäntöihin. Yksi vanhan palauttamista merkitsevistä lupauksista on maan kulttuuriministeriön toiminnan käynnistäminen uudelleen. Bolsonaro lakkautti ministeriön ensi töikseen.

Brasilian kulttuuriväki voi odottaa parannuksia vuoden 2023 alussa Luiz Ignácio Lula da Silvan palatessa maan presidentiksi. Kuva: CNN.

Kulttuuriministeriön palauttamisen lisäksi Lulan ohjelmaan kuuluu tärkeitä uudistuksia etenkin ympäristönsuojelun (kuten Amazonian sademetsien suojelun) sekä ihmisoikeuksien (kuten alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamisen) saroilla.

Kulttuurisektorilla brasilialaiset voivat luottaa Lulan uudelleen henkiin herättämän ministeriön pääsevän konkreettisiin tuloksiin, sillä hänen kahdella edellisellä presidenttikaudellaan vuosina 2003–2010 ministereinä ja alan viranhaltijoina toimi tunnustettuja kulttuuripersoonia, joilla on sekä muodollinen koulutus että käytännön kokemus.

Ministeriön käynnistämisen ohella Lulan lupauksiin kuuluu kulttuurisektorin käytännön toimijoiden taloudellisen tuen elvyttäminen. Maan budjettivaroista eritysrahastojen kautta kulttuurin eri sektoreille jaettavat tuet heikkenivät dramaattisesti Bolsonaron leikattua määrärahoja alle puoleen entisestä. Korona-ajan rajoitukset ovat lisäksi kurittaneet kulttuurisektoria myös Brasiliassa kuten kaikkialla muuallakin.

● Angeleti, Gabriella. 2022. The Art Newspaper 7.12.2022; Brazilian president-elect Lula pledged to reboot the country’s culture ministry (theartnewspaper.com)