Hunter Bidenin taide näkyvästi julkisuudessa

Epäilyjä, sijoitetaanko USA:n presidentin nimeen vai pojan kykyihin

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin poika Hunter Biden on ollut viime vuosina julkisuudessa hänen ulkomaisiin liiketoimiinsa kohdistuneiden epäselvyyksien takia. Varsinkin poliittisesti arkaluontoisissa kohteissa Ukrainassa ja Kiinassa ylläpidetyt kauppasuhteet ovat nostaneet varjon – ei niinkään Hunterin kuin isä-Bidenin –  poliittisen uskottavuuden takia. Omilla ansioillaan Hunter Biden on nyt ajankohtainen, kun hänen taidenäyttelynsä avautui 9.12.2022 New Yorkin Manhattanilla. Georges Berger Gallery -galleriassa avattu Haiku-niminen näyttely sai välittömästi paljon julkisuutta – osin tietysti taiteilijan perhetaustan takia. Mutta kyllä junior-Bidenin taidetta arvostetaan myös puhtaasti taulujen ansiosta.

Haiku-näyttelyn teoksia New Yorkissa. Taiteilija: Hunter Biden. Kuva: Georges Berger Gallery.
Maalaus Haiku-näyttelystä. Taiteilija: Hunter Biden. Kuva: New York Post.

Välittömästi näyttelyn avajaisten jälkeen tuli julki tieto, että ainakin kaksi nimettöminä pysyttelevää ostajakandidaattia ovat kiinnostuneita Bidenin kalleimmaksi hinnoitellusta taulusta, jossa on 225’000 dollarin hintalappu (summa on nykykurssilla jokseenkin sama euroissa).

Hunter Bidenin Haiku-näyttelyn teokset ovat teemaa mukaillen japanilaisen runouden ja kulttuurin hengen mukaisia. Luontoaiheet, etenkin kasvit ja linnut, ovat Bidenin teosten tavallisimpia aiheita.

Hunter Biden Haiku-näyttelynsä avajaisissa Manhattanilla. Kuva: New York Post/ Twitter.

Haiku on Hunter Bidenin toinen yksityisnäyttely, mutta edellinen, noin vuosi sitten, oli avoinna vain kutsuvieraille. Taideharrastus ei kuitenkaan ole Bidenille mikään uusi innostus. Georges Berger Galleryn mukaan heillä on varastossa Hunter Bidenin teoksia parinkymmenen vuoden ajalta. Uusimpien teosten herättämä suuri kiinnostus ja julkisuus on synnyttänyt mediassa kiistelyä ja arvailuja, ovatko teokset todella kiinnostavia taiteilijan kyvykkyyden takia vain ovatko ostajat ja kannattajat enemmänkin tukemassa presidentti Joe Bidenin poliittista asemaa.

● Georgia Worrell, Steven Vago & Isabel Vincent. New York Post, 10.12.2022; NYC gallery unveils new $225K Hunter Biden painting (nypost.com)