Kulkukoirille muistomerkki Georgian pääkaupunkiin

Eläimiä esittävät patsaat ovat yleisiä kaikkialla maailmassa. Useimmat eläinpatsaat on pystytetty kunnioittamaan tai muistamaan kansallisia symboleja kuten maiden, maakuntien tai kaupunkien vaakunaeläimiä, ihmisen taloudelle tärkeitä tuotanto- tai riistaeläimiä, luonnon suurpetoja tai muuten näyttäviä lajeja tai jonkin erityisen tapahtuman tai uroteon suorittaneita otuksia. Georgian pääkaupungissa Tbilisissä paljastettiin 27.11.2022 varsin harvinainen eläinmuistomerkki, joka kunnioittaa kaupungin runsasta kulkukoirien joukkoa.

Tbilisin kulkukoirat. Taiteilija: Gela Patiashvili. Kuva: Rusa Bezhanishvili / Agenda.ge

Puistokäytävällä astelevia koiria esittävän muistomerkin suunnitteli ja toteutti taiteilija Gela Patiashvili, jonka ehdotus voitti Tbilisin kaupungin julistaman avoimen kilpailun pääkaupungin luovien alojen teollisuuden edistämiskampanjaan liittyen. Voittajatyön aihe onkin yllättävä, sillä kulkukoirilla on varsin vähän tekemistä luovan teollisuuden kanssa.

Patasvili korostaa aihevalintaansa henkilökohtaisella mieltymyksellään koiria kohtaan, ja teoksen kautta hän toivoo muutosta yleiseen suhtautumiseen kulkukoiriin. Suvaitsevaisuus on avain myös kaikenlaiseen luovuuteen.  Koirat ovat osa kaupunkia ja ansaitsevat tulla kunnolla kohdelluiksi, eikä niitä suinkaan pidä pelätä tauteja levittävinä vitsauksina.

Gela Patiashvili on georgialainen, vuonna 1964 Tbilisissä syntynyt taiteilija, joka on elänyt ja työskennellyt noin 30 vuoden ajan Ranskassa. Georgiaan hän palasi vuonna 2018. Patiashvili opiskeli ja valmistui Tbilisin Polyteknisessä korkeakoulussa, ja näiden opintojen vaikutukset näkyvät hänen töissään matemaattisena ja teknisenä tarkkuutena taiteellisten näkemyksien ohella. Taiteen opintoihin hän on osallistunut Pariisin Sorbonnen yliopistossa. Patiashvili on tunnettu ja tunnustettu taiteilija, jolla on ollut yksityisnäyttelyitä useissa maissa. Viimeksi hän sai julkisuutta kesällä 2022 Qatarissa, Georgian suurlähetystössä pidetyllä näyttelyllään. Eläimet, etenkin koirat, ovat hyvin usein Patiashvilin töiden kohteina – jopa niin keskeisesti, että Raamatun aiheisissa teoksissaan Patiashvili on korvannut ihmiset koirilla.

● Agenda.ge, 25.11.2022; Tbilisi park sculpture to be unveiled as city’s recognition of stray dogs (agenda.ge) 

● Gela Patiashvili; https://art.gov.ge/en/portfolio/patiashvili-gela/