Christie’s-taidekaupan ennätysvuosi: myynti 8.4 miljardia

Myös Sotheby’s ylsi yli 8 miljardin kokonaismyyntiin

Taiteen ja ylellisyystavaroiden kauppa toipui koronapandemian aiheuttamasta parin vuoden taantumasta ja saavutti kaikkien aikojen suurimpia myyntilukuja. Edes Ukrainassa käytävän sodan tai maailmanlaajuisen energiakriisin vaikutukset makrotalouteen eivät pysäyttäneet arvotavaroiden kauppaa.

Christie’s– huutokauppayrityksellä taiteen, korujen ja muiden ylellisyystuotteiden kokonaismyynti vuodelta 2022 nousee 8,4 miljardiin dollariin (nykykurssilla summa on jokseenkin sama euroissa). Summasta 7.2 miljardia koostui huutokaupoista, ja 1.2 miljardin dollarin myynti oli ostajan ja myyjän välisiin, suoriin sopimuksiin perustunutta kauppaa. Kokonaismyynti ylitti Christie’sin edellisvuoden tuloksen 1.1 miljardilla dollarilla. Toinen huutokappojen jättiläinen, Sotheby’s ylsi myös yrityksen kaikkien aikojen tulokseen noin 8 miljardin dollarin kokonaismyynnillään. Tässä summassa ovat – toisin kuin Christie’s-yrityksen kaupoissa – mukana taidemyynnin lisäksi myös kiinteistöjen ja kalliiden ajoneuvojen myyntitulot.

Christie’s on taidekaupan suurin toimija. Kuva: Christie’s.

Christie’sin taidemyynnin ehdottomia huipputapauksia olivat kokonaisten yksityiskokoelmien kertamyynnit. Näistä huomattavin – ja kaikkien aikojen huippu – oli Microsoft-yrityksen toisen perustajan Paul Allenin taidekokoelman myynti, jonka kokonaismyynti nousi 1.6 miljardiin dollariin. Kokoelmassa oli mukana tunnetuimpien tekijöiden kuten Vincent van Goghin, Paul Cézannen ja Paul Gauguinin tauluja, joiden hinnat nousivat yli sataan miljoonaan dollariin. Vuonna 2018 kuolleen Allenin taidekokoelman kaupalla on suuri yleinenkin merkitys, sillä testamentissaan mies määräsi omaisuutensa ohjaamisesta hyväntekeväisyyteen. Vielä ei ole tiedossa, millaisiin kohteisiin jättisummia käytetään. Uudemman taiteen, 1900-luvun nykytaiteen suurista nimistä Christie’s huutokaupassa ennätykseen nousi Andy Warholin Marilyn Monroe -muotokuva, josta maksettiin 195 miljoonaa dollaria.

Huomionarvoista vuoden 2022 taidekaupassa oli Christie’sin edustajien mukaan uusien ostajien – ja nimenomaan nuorten asiakkaiden – suuri osuus. 35 prosenttia ostavista asiakkaista olivat näillä markkinoilla ensikertalaisia, ja aikaisempaa selvästi useampi ostaja lukeutuu milleniaaleiksi kutsuttuun ikäpolveen.

● Shaw, Anny. 2022. The Art Newspaper, 19.12.2022; ‘An absolute art market record’: Christie’s posts $8.4bn in sales for 2022 (theartnewspaper.com)