Zaha Hadid -arkkitehtien Qatarin MM-kisoihin suunnittelemat teltat pakolaisille

Kuukauden ajan Qatarissa jalkapalloilun maailmanmestaruuskisojen tilapäistoimintojen asemapaikkoina toimineet telttamaiset tilapäisrakennukset jatkavat elämäänsä auttamalla pakolaisiksi joutuneita Jemenissä, Syyriassa ja Turkissa. Modernit, tiloiltaan ja käyttötarkoituksiltaan muunneltavat teltat suunnitteli Qatarille kansainvälisesti tunnettu Zaha Hadid Architects -toimisto. Kaikkiaan 27 rakennuksen lahjoituksen ja tulevat kohteet ja käyttötarkoitukset toteutti toimiston kanssa yhteistyössä kansainvälinen Education Above All -säätiö. Teltat palvelevat jatkossa etenkin sairaala- ja lääkäriasemina, kouluina ja akuuteissa konflikteissa pakolaisten tilapäissuojina.

Zaha Hadid Architects -toimiston suunnittelemia, muunneltavia tilapäissuojia. Kuva: Education Above All Foundation).

Rakennelmista 15 matkaa International Organization for Migration -järjestön toimesta kouluiksi ja klinikoiksi Jemeniin ja Turkkiin. Muut teltat lähtevät Qatarin Punainen puolikuu -järjestön toimesta Syyriaan pakolaiskeskuksiin. Telttalahjoituksesta vastaavien organisaatioiden työstä on jo saatu myönteisiä kokemuksia, sillä kolme Zaha Hadid-ryhmän telttaa on toiminnassa pakolaisten suojarakennuksina Pakistanissa ja Turkissa (1).

Zaha Hadid (1950–2016) oli irakilaissyntyinen, Englannissa asunut arkkitehti, joka suunnitteli lukuisia nykyarkkitehtuurin tunnetuimpia monumentaalisia julkisia rakennuksia.  Hadidin suunnittelemia rakennuksia ovat nykytaiteen museo Roomassa, Kantonin oopperatalo Kiinassa, Wienin yliopiston kirjasto Itävallassa, Lontoon olympialaisten uimastadion, ja viimeisimpänä yksi Qatarin jalkapalloilun MM-kisojen stadioneissa (Al Janoub Stadium).

Zaha Hadid palkittiin (ensimmäisenä naisena) arkkitehtuurin Nobel-palkinnoksi kutsutulla Pritzker-palkinnolla vuonna 2014. Vuonna 2013 hän sai eurooppalaisen Mies van Rohe -arkkitehtuuripalkinnon.  Britanniassa kuningatar Elisabeth II myönsi Zaha Hadidille (aatelisarvoa vastaavan) Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentaja –arvonimen vuonna 2012 (2).

Suomessa Zaha Hadidilla oli yksityisnäyttely Helsingin Arkkitehtuurimuseossa vuonna 1988. Lisäksi hän vieraili arkkitehtuuritapahtumissa Kemissä ja Rovaniemellä vuonna 2004.

● (1). The Architect’s Newspaper, 21.12.2022; Zaha Hadid converts World Cup tents into refugee shelters and more news (archpaper.com)

● (2). Architectural Digest. 2022. Zaha Hadid’s Architecture, Buildings, and Structures;  https://www.architecturaldigest.com/zaha-hadid-architecture-buildings .  https://www.architecturaldigest.com/zaha-hadid-architecture-buildings