Maailman pienimmät (?) taideteokset: Sydämet timantissa

Hollantilaistaiteilija Pablo Lückerin ainutlaatuinen 13 teoksen sarja

Pieni on kaunista -sanontaa käytetään monissa yhteyksissä, mutta joulukuussa 2022 Alankomaissa julkistetussa taideprojektissa lause pitää varmasti paikkansa – ja kauneuden lisäksi pieni on tässä tapauksessa myös kallista. Amsterdamilainen Trophy by Gassan -jalokiviyritys antoi taitelija Pablo Lückerin käyttöön 13 Gassan 121 -huippusarjaan kuuluvaa, patentoitua timanttia (1), joihin tuli suunnitella kokoelma mikroskooppisen kokoluokan taidetta. Suurin timanteista oli 2.75-karaattinen, ja muut 12 jalokiveä olivat yhden karaatin painoisia. Timanteissa karaattiyksiköllä mitataan kiven painoa, ei läpimittaa. Yhden karaatin timantin leveys on noin 6.5 millimetriä.

HE(ART) Diamond Collection -sarjan timantti. Taiteilija: Pablo Lücker. Kuva: Pablo Lücker / Artnet News.

HE(ART) Diamond Collection -sarjassa timantteihin on laserkaiverrettu 13 erilaista sydänaihetta. Sydän valittiin sarjan teemaksi aiheen tunnettuuden ja rakkauteen ja tunteisiin liittyvänä yleismaailmallisena symbolina. Kussakin sydämessä on yksityiskohtaisina kuvituksina erilainen teema.

Timanttitaiteella on kysyntää, sillä lähes kaikki sarjan jalokivet myytiin pian julkistuksen jälkeen Suurin, 2.75-karaatin timantti maksoi noin 134’000 euroa, ja yhden karaatin timanttien hinta on noin 31’000 euroa (2).

Markkinamielessä sarjaa kuvaillaan maailman pienimmiksi taideteoksiksi, mutta ehdoton tuo määritelmä ei ole. Useista kuuluisista maalauksista on tehty tietokonetekniikan avulla nanokokoluokan teoksia, joita ei paljain silmin edes erota. Konkreettisesti käsin kosketeltavassa taiteessa hollantilaistimantit lienevät ennätyspieniä.   

● (1). Benzine, Vittoria. 2022. Artnet News, 23.12.2022; A Dutch Artist Just Engraved the World’s Smallest Artwork Onto a 2.75-Carat Diamond | Artnet News

● (2). Gassan; GASSAN 121 diamonds with unique cut – GASSAN Diamonds