Intialaistaiteilijan ennätysjoulupukki: 10 x 23 metriä hiekkaa, 1’500 kiloa tomaatteja

Intialainen, kansainvälisesti suurista hiekkateoksistaan tunnettu taiteilija Sudarsan Pattnaik teki oppilasjoukkonsa kanssa tiettävästi maailman suurimman hiekasta koostetun joulupukin. Kotiosavaltiossaan, jättivaltion itäosassa Bengalinlahden rannikolla sijaitsevassa Odishassa (vuoteen 2011 Orissa) Gopalpurin hiekkarannalle koostetun joulupukin mittasuhteet (korkeus x pituus) ovat kunnioitettavat 10.3 x 23 metriä. Kookkaan miehen pukuunkin tarvittiin ennätysmäärä materiaalia: yhteensä 1,5 tonnia tomaatteja. Ennätysteoksen kasaamisessa Pattnaikin apuna oli 15 opiskelijaa.

Sudarsan Pattnaikin joulupukki 2022. Kuva: Sudarsan Pattnaik /Twitter.

Sudarsan Pattnaik on vuonna 1977 syntynyt taiteilija, joka on osallistunut (ja voittanut palkintojakin) kymmeniin kansainvälisiin hiekkaveistostapahtumiin ja -kilpailuihin.

Intiassa Pattnaik on paitsi tunnettu myös korkeimmalla taholla tunnustettu taiteilija. Vuonna 2014 hän sai Intian hallituksen myöntämän korkean kunnianosoituksen, Padma Shri -palkinnon korvaamattomasta panoksestaan taiteen hyväksi. Kansainvälisesti Sudarsan Pattnaik tunnetaan ainakin maailman suurimmasta, peräti 18.2 metrin korkuisesta hiekkalinnasta, joka pääsi vuonna 2017 Guinnessin Ennätysten kirjaan (Guinness Book of Records). Linnaennätys rikottiin Saksassa 2019.

Joulupukki on Pattnaikille läheinen tuttavuus. Joulupyhinä 2021 hän työsti Odishan osavaltion Purin hiekkarannalla korona-ajan säännösten mukaisesti maskia käyttäneen, 5’400 punaisen ja valkoisen ruusun pukeman hiekkajoulupukin, jonka ”strategiset mitat” olivat 7 x 19 metriä.

Sudarsan Pattnaikin hiekkajoulupukki 2021. Kuva: Sudarsan Pattnaik / Twitter.

● Deccan Herald, 25.12.2022; https://www.deccanherald.com/national/east-and-northeast/noted-sand-artist-creates-giant-santa-claus-sculpture-at-odisha-beach-1175010.html