Venetsian biennaali 2022 kaikkien aikojen menestys

Yli 800’000 kävijää, 35 % enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana

Järjestyksessään 59. Venetsian nykytaidebiennaali (23.4. – 27.11.2022) ylitti varmasti kaikki asetetut tavoitteet ja odotukset, kun tapahtuma (Biennale Arte 2022) voitiin toteuttaa maailmanlaajuisen koronapandemian takia yhden vuoden myöhässä. Verrattuna vuoden 2019 biennaaliin, tapahtuman virallisiin tilaisuuksiin ostettiin 35 prosenttia enemmän pääsylippuja kuin edelliskerralla, yhteensä yli 800’000 lippua. Lisäksi tapahtuman ennakkoesittelyihin osallistui toimittajia ja taidealan ammattilaisia kaikkialta maailmasta noin 23’000 kävijää. Biennaali on kuitenkin suurelta osin avoin, ympäri Venetsiaa levittäytyvä suurtapahtuma, jossa valtaosaan näyttelyistä ja esityksistä on vapaa pääsy. Vuoden 2022 biennaalin 197 päivän aikana taidetapahtumissa oli luultavasti yli miljoona käyntiä.

Biennale Arte 2022 osoitti paikkansa maailman johtavana nykytaidetapahtumana. Kuva: La Biennale di Venezia.

Covid-19 -pandemian takia lykätty biennaali oli kolmisen viikkoa tavallista pitempi, mutta lasketaan kävijämäärää millä mittarilla ja suhteutettuna mihin tahansa, vuoden 2022 tapahtuma oli biennaalin 127-vuotisen historian suurin. Vuoden 2022 biennaalin teema oli Milk of Dreams, ja tapahtumakokonaisuuden pääkuraattori ja taiteellinen oli italialainen Cecilia Alemani.

Biennale Arte on todella kansainvälinen. Vuoden 2022 kävijöistä (lipun ostaneista vieraista) 41 prosenttia oli italialaisia ja 59 prosenttia ulkomaalaisia. Tapahtuma on myös tärkeä koulutustilaisuus nuorille, niin taidealan opiskelijoille kuin harrastajille. Biennaalin kävijöistä noin joka kolmas, yhteensä 240’000, olivat opiskelijoita ja muita nuoria. Toimittajia biennaalin tapahtumassa vieraili akkreditoituina tai päivävierailuilla yhteensä 10’000.

Milk of Dreams -biennaalissa oli esillä yli 1’500 taideteosta. Näyttelyissä ja esityksissä olleiden teosten tekijöitä oli yhteensä 213, ja he tulivat 58 eri maasta. Kansainvälinen jury palkitsi Kultainen leijona -palkinnolla biennaalin parhaana paviljonkina Britannian näyttelyn nimeltä Feeling Her Way, jonka toteutti taiteilija Sonia Boyle. Parhaan osallistujan Kultaisen leijonan palkinto myönnettiin yhdysvaltalaiselle taiteilijalle Simone Leighille.

Suomi on yksi 29 maasta, jolla on pysyvä oma – Alvar Aallon suunnittelema – paviljonki biennaalin toisessa pääpaikassa, Giardinin puistossa. Suomen edustajana oli Pilvi Takala Close Watch – näyttelykokonaisuudellaan.

● La Biennale di Venezia. 2022; https://www.labiennale.org/en/news/biennale-arte-2022-closes-over-800000-tickets