Alankomaat rajoittaa arvotaiteen myyntiä ulkomaille

Prinsessa Christinan Rubens-kauppa ”viimeinen pisara”

Alankomaat valvoo ja rajoittaa kansallisesti arvokkaiksi arvioitujen taideteosten myyntiä pois maasta. Uuden lain nojalla yksityiskokoelmista myytäviä teoksia on aina ensisijaisesti tarjottava hankittaviksi kansallisille museoille ja muille toimijoille.

Korvaamattomiksi kulttuuriaarteiksi luokiteltavien teosten myyntiä rajoittavan lain pohjalla on kansallisen perinteen ja kulttuurin arvoja vaalivan Collectie Nederland -komission ohjeistus. Komission työ käynnistyi vuonna 2019, kun kuninkaallisen perheen hallussa olleesta kokoelmasta myytiin ulkomaille muun muassa Leonardo da Vincin teoksen kopio (1).

Taiteilija Peter Paul Rubensin piirros, joka myytiin Yhdysvaltoihin. Kuva: Sotheby’s.

Rajoitusten tarvetta on korostanut kauppa, jossa prinsessa Christina (ex-kuningatar Beatrixin nuorempi sisar) päätti kuninkaallisiin kokoelmiin kuuluvien taideteosten myynnistä New Yorkin Sotheby’s -huutokaupassa. Tunnetuin myyntikohteista oli Peter Paul Rubensin nuorta miestä kuvaava piirros, josta yhdysvaltalainen ostaja maksoi välityspalkkioineen yli 8.2 miljoonaa dollaria. Useat hollantilaiset museot, muun muassa laajimmat Rubens-kokoelmat omistava Boijmans van Beuningen -museo olivat pettyneitä, ettei niille annettu mahdollisuutta tarjoutua teoksen ostajiksi (2).

Arvotaiteen vientiä ei uusilla säädöksillä kielletä, mutta kaikessa kaupassa on annettava mahdollisuus säilyttää teokset Alankomaissa. Arvoteosten kotimainen etuostomahdollisuus tulee taidekaupassa kyseeseen varsin harvoin, joten alan kokonaistalouteen säädöksillä ei ole suurta merkitystä. Kansalliselle identiteetille ja kulttuuriperinnön säilyttämiselle monumenttien kulkeutuminen ulkomaille voisi sen sijaan olla tuhoisaa.

● (1). Dutch News.nl, 29.12.2022; New rules to stop ‘irreplaceable’ works of art to be sold abroad – DutchNews.nl

● (2). Dutch News.nl, 31.1.2019. Rubens drawing, other works of art, net Dutch princess €8m at auction – DutchNews.nl