Louvre rajoittaa kävijämääriä

Päivittäin korkeintaan 30’000 vierasta

Vaikeiden koronapandemian vuosien aikana olemme saaneet kuulla ja lukea kulttuurialan ja -laitosten vaikeuksista, kun sekä viranomaismääräykset – pahimmillaan pitkäaikaisine tapahtumien sulkemisineen – että mahdollisten vieraiden epäluulot ovat vähentäneet osallistumishalukkuutta. Pandemian hellittäessä matkailu ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen ovat nopeasti piristyneet, ja tämäkin on osoittautunut joillekin laitoksille ongelmalliseksi. Maailman suurimman nykytaidetapahtuman, Venetsian biennaalin, kotikaupunki on jo vuosia tuskaillut turistitulvan aiheuttamista ongelmista. Nyt myös maailman suosituin taidemuseo, Pariisin Louvre, on ajautunut samaan tilanteeseen. Kävijämäärien kasvusta aiheutuvat ruuhkat tekevät museovierailuista epämukavia niin vieraille kuin henkilökunnallekin. Siksi Louvre alkaa rajoittaa kävijämääriä.

Jonot ovat palanneet Louvren sisäänpääsyyn koronavuosien rajoitusten jälkeen.

Vuonna 2018, ennen COVID-19 -pandemiaa, Louvressa vieraili 9.6 miljoonaa kävijää. Koronarajoitusten takia museo oli kiinni kuukausia, ja vuosina 2020–21 kävijämäärät jäivät 2.7–2.8 miljoonaan. Vuonna 2022 turismi ja sen myötä taidemuseon elämä vilkastuivat merkittävästi, ja Louvressa vieraili 7.8 miljoonaa kävijää. Ja tälle tasolle museon johtaja Lawrence des Cars toivoo museokäyntien vakiintuvankin. Jo tehdyn päätöksen mukaan Louvre ottaa jatkossa vastaan korkeintaan 30’000 kävijää päivässä. Tämä merkitsee noin kolmanneksen vähennystä suurimpiin takavuosien kävijähuippuihin.

Ennen koronapandemian aiheuttamaa alamäkeä Louvressa vieraili vilkkaimpina päivinä noin 45’000 taiteen harrastajaa. Kävijärajoitukset on teknisesti helppo toteuttaa, sillä noin 80 prosenttia pääsylipuista varataan ennakolta, joten vierailijoiden lukumäärät tiedetään. Uusien rajoitusten seurauksena Louvren vierailijamäärien uskotaan nousevan vuoden 2023 aikaan 7.5–8 miljoonaan kävijään.

Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalaus on Louvren vetonaula, jonka näkemistä joutuu jonottamaan.

Lipunmyynnin rajoituksilla museo pyrkii turvaamaan kävijöille viihtyisän ja turvallisen vierailun, ja osansa muutokseen on myös henkilökunnan työtaakan vähentäminen. Jatkuvasti ylikierroksilla käyneen museon rutiinien hoitaminen on ollut Louvren 2000-päiselle henkilökunnalle jatkuvaa stressiä.

Pääsyliput ovat museoille merkittävä tulonlähde, joten Louvrenkin on sopeutettava toimintaansa. Lipunmyynnin osuus Louvren vuosittaisista, noin 200 miljoonan euron käyttökuluista on ollut noin kolmannes, ja valtion suorat tuet ovat kattaneet noin puolet menoista. Kävijämäärien rajoitusten takia museo tarvitsee lisätukea valtiolta. Uusimmassa budjettipäätöksessä Louvrelle myönnettiin 10 miljoonaa euroa, mutta tämä kulunee kokonaan kohonneisiin energiakustannuksiin.

● Noce, Vincent. 2022. The Art Newspaper, 6.1.2023; Louvre will begin limiting daily visitor numbers by one third to create ‘more pleasurable viewing experience’ (theartnewspaper.com)