Kahden van Gogh -taulun omistuskiistat oikeudessa Yhdysvalloissa

Kiistojen kohteet nykyisin Brasiliassa ja Japanissa

Detroitin taideinstituutissa (Detroit Institute of Arts; DIA) 22.1.2023 saakka avoinna oleva Van Gogh in America -näyttely on ollut jättimenestys, onhan esillä peräti 74 Vincent van Goghin teosta. Mutta näyttelyn viime hetkillä otsikoihin on noussut kiista yhden esillä olevan teoksen omistusoikeudesta. Brasilialainen taidekeräilijä Gustavo Soter vaatii museota palauttamaan itseltään varastetun taulun takaisin, ja vaatimuksen tueksi hän on vienyt vaateensa oikeuden käsiteltäväksi ja päätettäväksi (1).

Kyseessä on van Goghin vuonna 1888 maalaama teos Une liseuse de romans (A Novel Reader tai Reading Lady; Kirjaa lukeva nainen), jonka Soter kertoo ostaneensa vuonna 2017 noin 3.7 miljoonalla dollarilla. Kertomuksensa mukaan Soter antoi teoksen heti oston jälkeen kolmannen osapuolen haltuun – pitäen omistusoikeuden itsellään. Taulun luovutuksen jälkeen tuo kolmas osapuoli ”katosi”, eikä omistaja ole yli viisi vuotta kestäneissä etsinnöissä pystynyt mestariteosta löytämään. Kunnes hän näki kuvia Detroitin näyttelystä, jossa Kirjaa lukeva nainen on esillä.

Une liseuse de romans. Taiteilija: Vincent van Gogh. 1888. Kuva: Wikiart.

Museolla itsellään on kokoelmissaan viisi van Goghin teosta, ja muut näyttelyn kohteet on saatu lainaksi eri puolilta maailmaa museoista ja yksityiskokoelmista. Näyttelytekstin ja esittelyn mukaan kiistan kohteena oleva teos on lainassa Brasilian Sao Paulosta, yksityiskokoelmasta.

Vaatimusten tultua julkisuuteen museo on omassa lausunnossaan korostanut lainanneensa teoksen Yhdysvaltain tarkoin määriteltyjen lakien ja ohjeiden mukaisesti, eikä lainaajalla ole mitään tietoa mahdollisista epäselvyyksistä. Oikeus käsittelee Soterin vaatimusta 19.1.2023, mutta jo palautusvaatimuksen saatuaan tuomari George Steeh määräsi, ettei taulua saa viedä pois museosta, ennen kuin omistusoikeudet on varmistettu.

Onko auringonkukilla natsimenneisyys?

Vincent van Goghin taulu on oikeuskäsittelyn kohteena myös Chicagossa, jossa käsittelyssä on yksi monista impressionistimestarin auringonkukka-aiheisista tauluista. Kyseessä on taulu, jonka tokiolainen Sompo Holdings -vakuutusyhtiö osti vuonna 1987 noin 24.5 miljoonalla punnalla (summa vastasi noin 30 miljoonaa euroa). Taulu nousi julkisuuteen, kun juutalaissyntyisen Paul von Mendelssohn-Bartholdyn omaiset vaativat oikeusteitse taulun palauttamista omistajan jälkeläisille ja siten laillisille omistajille. Perusteena taulun palauttamiseksi Mendelssohn-Bartholdyn suvun edustajat toteavat, että natsit varastivat taulun Saksassa 1930-luvulla. Japanilaisyhtiö kieltää jyrkästi tienneensä mitään taulun natsikytköksistä ostaessaan teoksen Lontoon Christie’s -huutokaupasta, kaupantekohetkellä ennätyksellisen korkeaksi luokitellulla hinnalla. Tätä nykyä teos on Tokiossa, Sompo Museum of Fine Art -taidemuseossa (2).

Vincent van Goghin Auringonkukat. (1888). Tokio, Sompo Museum of Fine Arts -taidemuseo. Kuva: Nikkei Asia

Vakuutusyhtiö toteaa omassa, oikeudelle toimitetussa lausunnossaan taistelevansa kaikin keinoin taulun omistusoikeudesta. Mendelssohn-Bartholdyn osapuoli sen sijaan katsoo omassa vastineessaan ostajan räikeästi laiminlyöneen taulun omistushistorian selvittämisen ja vaatii taulun välitöntä palauttamista entisen omistajan laillisille perillisille. Jos japanilainen osapuoli ei halua auringonkukistaan luopua, Mendelssohn-Bartholdyn edustajat vaativat korvauksena mestariteoksen nykyistä arvoa vastaavaa, jopa satojen miljoonien dollarien korvausta.

Kiistan osapuolet pitävät tiukasti kiinni näkemyksistään, joten neuvotteluteitse ei varmasti kompromissia synny, ja taulun omistuksesta käytäneen oikeusasteissa perinpohjainen selvittely.

Kyseisen taulun omistushistoria on epäselvä – jo ennen nyt käynnissä olevaa oikeustaisteluakin. Kiistattoman omistajan Paul Mendelssohn-Bartholdyn uskotaan myyneen taulun Berliinissä vuonna 1934 rahoittaakseen perheensä juutalaisten jäsenten pakoa ulkomaille ennen natsien hirmutekoja. Mies itse kuoli vuonna 1935. Auringonkukkien vaiheita vuosikymmenien ajalta ei ilmeisesti aukottomasti tunneta.

Teos on ollut – osin ikävällä tavalla – julkisuudessa muutenkin, sillä vuonna 1998 yksi taideasiantuntija väitti teosta väärennökseksi.

● (1). White, Ed. 2023. AP News, 12.1.2023; Judge tells Detroit museum: Don’t move van Gogh painting | AP News

● (2). Ryall, Julian. 2023. South China Morning Post, 12.1.2023; Japanese owner of Van Gogh’s ‘Sunflowers’ sued for US$750 million over painting’s Nazi past | South China Morning Post (scmp.com)