Argentiinan superinflaation setelit joutavat maalausten alustaksi

Eteläamerikkalaisen Argentiinan taloutta kurittava inflaatio on viime vuosina laukannut jopa yli 100 prosentin vuosivauhdilla, ja niinpä maan peso-rahayksikön arvokkaimmatkin setelit ovat menettäneet arvonsa käytännöllisesti katsoen kokonaan. Niinpä ei olekaan ihme, että paikallinen taiteilija Sergio Guillermo Diaz on ottanut paperirahat maalaustensa välineiksi.

Sergio Guillermo Diaz ja Argentiinan 200 peson sekä Yhdysvaltain yhden dollarin seteleille maalattu Tappajahai-elokuvan teema. Kuva: Reuters.

Taiteilijan mukaan arkipäivän kaupoilla Argentiinan arvokkaimman rahan, 1000 peson setelin, todellinen ostoarvo on pudonnut noin kolmen meikäläisen euron tasolle. Inflaatio koettelee koko rahamaailmaa, ja pesosetelien ohella Diazin maalausten ”kankaiksi” ovat joutuneet myös Yhdysvaltain yhden dollarin setelit.

Harry Potter -sarjan päähenkilöitä Argentiinan viiden peson seteleissä. Taiteilija: Sergio Diaz. Kuva: Reuters.

Tällaiselle paperille maalatuilla kuvilla Diaz pystyy ansaitsemaan huomattavasti pesosetelien nimellisarvoa paremmin. Omaperäiselle alustalle maalattujen ”taulujen” aiheiksi Diaz on valinnut Argentiinan taloutta kriittisesti arvioivia teemoja sekä kaikkien tuntemia julkisuuden henkilöitä ja kohteita. Pesoseteleihin on ikuistettu niin jalkapalloilun MM-pokaalia nostava, Argentiinan joukkueen kapteeni Lionel Messi kuin Harry Potter– kirja- ja elokuvasarjan päähenkilöitä. Usean setelin yhteen liimatulle alustalle on maalattu myös ikoninen, Steven Spielbergin Tappajahai (Jaws) -elokuvan juliste.

● Reuters, 3.1.2023; Argentine artist paints on inflation-hit bank notes | Reuters