Liettuan kansallisooppera ja baletti hyllyttävät venäläiset teokset

Romeo ja Julia sekä Kevätuhri korvataan kotimaisilla produktioilla

Liettuan kulttuuriministeri Simonas Kairis esitti tammikuun 2023 alussa, että maassa on toimeenpantava ”venäläisen kulttuurin henkinen karanteeni”. Ehdotuksen mukaan Liettuassa ei tule esittää mitään venäläisten tekijöiden teoksia niin kauan, kun suurvallan hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa (1). Tätä ukaasia noudattaen pääkaupunki Vilnassa toimiva Liettuan kansallisooppera ja balettiteatteri vaihtavat kevätkauden 2023 ohjelmistossa olleet venäläisten mestarisäveltäjien teokset toisiin, kotimaisten tekijöiden teoksiin (2). Ohjelmistosta peruuntuu ensin Sergei Prokofjevin baletti Romeo ja Julia, jonka paikalla esitetään Liettuan kansallisen historian kannalta keskeinen ja tunnettu Barbora Radvilaitė. Balettia, jonka koreografian on luonut koreografi Anželika Cholina, on esitetty täysille saleille vuodesta 2011 lähtien. Teoksen musiikista ja tansseista vastaavat useat liettualaiset tekijät. Barbora Radvilaitė (1520–1551), joka tunnetaan myös nimellä Barbara Radziwiłł, oli Puolan kuningatar ja Liettuan suurherttuatar.

Romeo ja Julia saavat odottaa Venäjän hyökkäyssodan päättymistä, ennen kuin pääsevät takaisin Vilnan näyttämölle. Kuva: Liettuan kansallisooppera ja balettiteatteri.
Barbora Radvilaitė syrjäyttää Romeon ja Julian. Kuva: Liettuan kansallisooppera ja balettiteatteri.

Toinen syrjäytetty produktio on venäläissyntyisen mutta paljolti lännessä eläneen ja työskennelleen Igor Stravinskyn yksinäytöksinen baletti Kevätuhri, jonka paikalla esitetään tšekkiläisen Franz Kafkan romaaniin perustuva baletti Oikeusjuttu. Palkintoja voittaneen ja ulkomaillakin vierailleen baletin koreografian on luonut Martynas Rimeikis, ja teos on ollut ohjelmistossa vuodesta 2017 lähtien.

● (1). We Are Ukraine; https://www.weareukraine.info/lithuanian-minister-of-culture-simonas-kairis-proposed-to-introduce-a-psychological-quarantine-for-russian-culture/

● (2). Liettuan kansallisooppera ja balettiteatteri, 12.1.2023; LNOBT Removed Works of Russian Composers from the Season’s Repertoire | Lithuanian National Opera and Ballet Theatre