Kiinan Jäniksen vuosi -postimerkit säteilevät iloa, onnea ja elinvoimaa

99-vuotias taiteilija aloitti horoskooppimerkkien sarjan 1980

Kiinalaisessa kalenterissa tammikuun 22. päivänä 2023 alkaa Jäniksen vuosi, joka horoskooppiuskomuksen mukaan tuo tullessaan onnellisuutta, iloa ja menestystä. Jo perinteeksi muodostuneen tavan mukaan horoskooppikalenterin mukaisen eläinradan merkkivuosien alkua juhlistetaan erikoispostimerkeillä. Jäniksen vuoden merkit on suunnitellut veteraanitaiteilija, työn valmistumishetkellä 99-vuotias Huang Yongyu. Hän on veteraani paitsi koko taiteilijauraansa ajatellen myös kiinalaisten horoskooppimerkkien suunnittelijana. Huang taiteili sarjan ensimmäisen, Apinan vuoden postimerkin vuonna 1980. Sittemmin hänen työnsä kuvittivat sarjan postimerkkejä myös vuonna 2016.

Jäniksen vuosi on kiinalaisen horoskoopin 12-vuotisessa sarjassa neljäs tunnuseläin. Jäniksen sanotaan edustavan kauneutta, rauhaa, hyvinvointia ja hyviä satoja ja tuottavuutta.

Jänis on kiinalaisen 12-vuotisen horoskoopin neljäs eläin. Vuoden 2023 postimerkkien suunnittelija: Huang Yongyu. Kuva: Chinapost / CGTN.
Jäniksen vuoden postimerkki. Suunnittelija: Huang Yongyu. Kuva: Chinapost / CGTN.

Ensimmäisessä merkissä suurikokoinen sininen jänis pitää käsissään paperia ja kynää, ja taustassa on sanaleikki, jonka kaksi samanlaisilta kiinaksi lausuttuna kuulostavaa sanaa merkitsevät sekä ”sininen jänis” että ”valoisa tulevaisuus ja hyvä onni”. Toisessa merkissä on piirissä kolme toisiaan leikkisästi takaa ajavaa jänistä, jotka ilmentävät iloa ja elinvoimaa. Piirin keskellä on osin häivytettynä jadesävyinen neljäs jänis, joka sekoittaa ja jauhaa kiinalaisen lääketieteen parantavia ja onnea tuottavia rohtoja.

Vuonna 1924 syntynet Huang Yongyu on Kiinassa hyvin tunnettu ja suosittu taiteilija, jonka koko tuotantoa leimaa teemojen ja teosten leikkisyys ja tyytyväisyys. Huangin tuotantoa myös arvostetaan – muutenkin kuin jättivaltion vuosittaisina mannekiineina tunnettujen postimerkkien kautta. Vuonna 2017 Huang Yongyun taidetta oli laajasti näytteillä Kiinan Kansallismuseossa Pekingissä.

● China Global Television Network (CGTN; Kiinan valtiollinen televisiokanava), 12.1.2023; Renowned artist Huang Yongyu designs Year of the Rabbit stamps – CGTN