Arkkitehti Maya Lin yksi vuoden 2023 Crystal Award -palkituista

Tunnetuin työ Vietnam Veterans Memorial Washingtonissa

Vuosittaisen maailman talousfoorumin (World Economic Forum) yhteydessä Sveitsin Davosissa juhlistettiin myös kulttuurin korkean tason saavutuksia Annual Crystal Award -palkintojen jaolla. Vuonna 2023 palkinto jaettiin jo 29. kerran, ja kunnianosoituksien saajia oli neljä; arkkitehti ja taiteilija Maya Lin, sopraano Renée Fleming sekä näyttelijät ja Idris Elba ja Sabrina Dhowre Elba. Crystal Award -palkinnoilla kunnioitetaan johtavien kulttuurivaikuttajien saavutuksia, jotka ovat uraa-uurtavia ja yleismaailmallisesti esimerkillisiä roolimalleja kaikille yhteiskunnille ja yhteiskunnallisille johtajille (1), (2).

Maya Linin palkitsemisen perusteluina mainitaan taiteilijan poikkeuksellinen luova kyvykkyys, jossa yhdistyvät taide, tiede ja arkkitehtuuri sekä Linin henkilökohtainen panos luonnon ja ympäristön hyvinvoinnin edistämisessä. Maya Linin töissä yhdistyvät perinteisen taiteen ja arkkitehtuurin parhaat piirteet, joiden toteutuksessa huomioidaan suunnittelun ja toteutuksen kokonaisvaltainen kestävyys (2).

Maya Lin. Kuva: Alyssa Thiel / World Economic Forum.

Maya Lin on vuonna 1959 syntynyt arkkitehti, jonka vanhemmat muuttivat Kiinasta Yhdysvaltoihin vuonna 1948. Lin on opiskellut arkkitehtuuria maineikkaassa Yalen yliopistossa, jossa hän suoritti alan alemman tutkinnon vuonna 1981. Käytännön suunnittelutöissä – ja voitettuaan 1’421 ehdotuksen joukosta voiton pääkaupunki Washington DC:ssa sijaitsevasta Vietnam Veterans Memorial -muistomerkistä – hän opiskeli myös Harvardin yliopistossa. Ylemmän arkkitehdin tutkinnon hän suoritti Yalen yliopistossa vuonna 1986. Toinen hyvin tunnettu Maya Linin suunnittelema työ on Alabaman Montgomeryssä sijaitseva Kansalaisoikeuksien muistomerkki (3).

Vietnam Veterans Memorial. Suunnittelija: Maya Lin. Kuva: Pensapedia / Atlas Obscura.

Obama Presidential Centerin muistomerkki valmistumassa

Maya Linin uusimpaan, voitokkaaseen tuotantoon kuuluu Yhdysvaltain 44. presidentin Barack Obaman (virassa 2009–2017) nimeä kantavan sekä alueeltaan että toiminnoiltaan suurisuuntaisen Obama Presidential Center -projektin keskeinen muistomerkki. Vuonna 2021 alkaneen hankkeen valmistelut etenevät Chicagossa, jossa Obama nousi liittovaltion johtoon.

Valmistuttuaan alueella toimii museo, Chicagon kaupungin kirjaston uusi rakennus ja suuri talvipuutarha, ja keskeinen osa on laajalla puistojen ja aukioiden avoimella tilalla, josta tulee kaupunkilaisille monipuolinen vapaa-ajan vieton ja rentoutumisen keidas.

Alueen sisäänkäynnin läheisyyteen tulee Ann Dunham Water Garden -nimen saava puisto, ja tämän keskeiseksi nähtävyydeksi nousee uusi monumentaalinen veistos. Ann Dunham oli Barack Obaman äiti.

Kaksiosaisen kiven ja veden vuorovaikutukseen perustuvan Seeing Through the Universe -nimisen teoksen muodostavat pystysuora, rengasmainen ”silmä”, josta vapautuu vesihöyryä/sumua sekä vaakatasossa oleva pyöreä lempeästi pulppuavaa vettä kuvaava osuus. Koko keskushankkeen pääsuunnittelija on newyorkilainen arkkitehtitoimisto Tod Williams Billie Tsien Architects (4), (5).

Seeing Through the Universe. Suunnittelija: Maya Lin. Havainnekuva/ Luonnos. Kuva: The Obama Foundation.

Maya Lin on voittanut Yhdysvalloissa National Medal of Art -palkinnon vuonna 2009 sekä Presidential Medal of Freedom -palkinnon vuonna 2016.

● (1). World Economic Forum. 9.1.2023. 2023 Crystal Award: Meet this year’s winners;  Meet the inspirational winners of the 2023 Crystal Award | World Economic Forum (weforum.org)

● (2). Pace Gallery. 16.1.2023; https://www.pacegallery.com/journal/maya-lin-honored-with-2023-crystal-award/

● (3). Wikipedia. Maya Lin; https://fi.wikipedia.org/wiki/Maya_Lin

● (4). Sutton, Benjamin. 2022; The Art Newspaper, 4.8.2022;  Maya Lin to create sculptural fountain for the Obama Presidential Center (theartnewspaper.com)

● (5). The Obama Foundation. 2022; Future Water Garden to honor Ann Dunham, be graced by Maya Lin sculpture – Obama Foundation