Kultalaattaan kaiverrettu taideteos Kuuhun ”ikuisiksi ajoiksi”

Laskeutumishetkellä kuvasta valmistuu Maassa 88 NFT-teosta

Ihmiskunta lähetti vuonna 1977 ulkoavaruudessa mahdollisesti oleville sivilisaatioille tietoja itsestään Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) lähettämien Voyager 1 ja Voyager 2 -luotaimien mukana. Kauas tuntemattomaan lähetettyihin kuparikiekkoihin on tallennettu kirjoitusta, ihmisten ääniä ja musiikkia, joilla kerrotaan Maan sijainnista ja planeettamme olosuhteista ja asukkaista. Voyager-luotaimet ovat jo ehtineet oman galaksimme eli Linnunradan ulkopuolelle, eikä ihmiskunta enää koskaan saa niihin yhteyttä. Ulkoavaruuden jälkeen taidetta viedään edelleen pois Maasta. Parhaillaan maapalloa kiertävään ISS-avaruusasemaan on kiinnitetty taideteoksia, ja seuraava askel otetaan maaliskuussa 2023. Tuolloin dubailaisen taitelijan Sacha Jafrin kultapohjaiseen metallilevyyn kaiverrettu teos on Kuuhun lähetettävällä luotaimella.

We Rise Together – By the Light of the Moon. Taiteilija: Sacha Jafri. Kuva: CNN.

Levyyn kaiverretun We Rise Together By the Light of the Moon -nimisen teoksen hallitseva elementti on suurikokoinen sydän, jonka keskellä olevia mies- ja naishahmoja ympäröi 88 pientä sydäntä. Kuva-aihe on taiteilijan mukaan valittu kuvaamaan ihmiskunnan yhtenäisyyttä, myötätuntoa ja rakkautta. Kaiverrus on tehty erityisesti tätä tarkoitusta varten kehitettyyn metalliseokseen valetulle levylle, joka kestää Kuun erittäin rankkoja säteily- ja ympäristöoloja. Hankkeen toteuttajat vakuuttavat Jafrin teoksen säilyvän Kuussa ikuisesti.

Taideprojektin avaruuteen kuljettava United Launch Alliancen satelliitti lähetetään Kennedyn avaruuskeskuksesta Cape Canaveralista Jeff Bezosin Blue Origin -kantoraketin mukana maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Matka Kuuhun kestää olosuhteista riippuen 5–14 vuorokautta. Kuussa Jafrin taideteos laskeutuu Lacus Mortis eli Kuoleman järvi -nimiseen kraatteriin.

Projektilla on toinenkin ainutlaatuinen ulottuvuus. Samalla hetkellä, kun laskeutujan anturi koskettaa Kuun pintaa, satelliitin välityksellä Maassa käynnistyy Jafrin teoksen digitaalisten NFT-kappaleiden tuotanto. NFT (non-fungible token) merkitsee ainutlaatuista yksikköä, jota ei voi kopioida. NFT-teosten teknologiasta vastaa Arabiemiraateissa toimiva Selenian Network -yritys. Kaikkiaan valmistetaan 88 digitaalista NFT-taideteosta, joiden myynnistä saatavat tulot ohjataan taiteilijan toiveiden mukaan lyhentämättöminä terveyttä, kasvatusta, ympäristön kestävyyttä ja yhdenvertaisuutta edistävään hyväntekeväisyyteen.

Sacha Jafri on vuonna 1977 syntynyt britti, joka työskentelee nykyisin Arabiemiraateissa Dubaissa. Hän on opiskellut Britanniassa Eton Collegessa, ja vuonna 2000 hän suoritti taidealan tutkinnon Oxfordin yliopistossa. Yleiseen tietoisuuteen Jafri nousi vuonna COVID-19-pandemian aikana tehdyllä, maailman suurikokoisimmalla kankaalle maalatulla öljyvärityöllään (Journey of Humanity; 2021), joka pääsi omassa kategoriassaan Guinnessin Ennätysten kirjaan (Guinness Book of Records). Teos myytiin Dubaissa huutokaupassa 62 miljoonalla dollarilla, mikä oli kaupanteon aikaan kolmanneksi korkein koskaan elävän taiteilijan työstä maksettu hinta. Sacha Jafri on tunnettu siitä, että hän toimii gallerioiden ulkopuolella ja jakaa teoksiaan ja töidensä myyntituloja hyväntekeväisyyteen.

● Leigh-Hewitson, Nadia. 2023. CNN Style, 1.2.2023; Sacha Jafri’s artwork is going to be on the moon ‘for eternity’ – CNN Style