Tintti Amerikassa -kirjan kansikuvan hinnaksi 2.16 miljoonaa euroa

Mustavalkoisten piirrosten ennätys

Tintti on yksi maailman tunnetuimmista sarjakuvahahmoista, jonka seikkailuja 24 kirjan (albumin) sivuilla on seurattu noin 90 vuoden ajan. Tintin luoja, belgialainen Hergé (oikealta nimeltään Georges Remi) on noussut yhdessä surrealistitaiteilija René Magritten rinnalla Belgian tunnetuimmaksi kuvataiteilijaksi. Tintin seikkailut -kirjoja on julkaistu yli 50 kielellä, ja niiden myynti yltää yli 200 miljoonaan albumiin. Sarjakuvien kansipiirrokset ovat nekin jymymenestyksiä, joiden ilmaantuminen saataville on aina suuri kansainvälinen tapaus. Uusimpana saavutuksena järjestyksessään kolmannen kirjan, Tintti Amerikassa (Tintin en Amérique) -albumin alkuperäisen mustavalkoisen piirroksen hinta nousi Pariisin Artcurial -huutokauppakamarin 10.2.2023 The World of Hergé, Tintin’s Creator -iltakaupassa 1.7 miljoonaan euroon, myynti- ja välityspalkkioineen noin 2.16 miljoonaan euroon. Huutokauppakamarin myyntiluettelossa teoksen arviohinta oli 2.2–3.2 miljoonaa euroa. Hinta on Hergén mustavalkokuvien kaikkien aikojen ennätys. Sama piirros on värillisenä versiona albumin uusimpien painosten kannessa. Hergé-kohteita oli huutokaupassa kaikkiaan 104 erilaista, joista Tintti Amerikassa -piirros oli ylivoimaisesti arvokkain (1).

Tintin en Amérique, Tintti Amerikassa. Taiteilija: Hergé. 1942. Kuva: Artcurial.

Sarjakuvataiteen hintaennätys on Hergén Tintti-teoksella. Vuonna 1936 julkaistuun Sininen lootus -albumiin piirretystä värillisestä kansipiirroksesta – jota ei kuitenkaan kirjan ensimmäisiin painoksiin otettu liian kalliiksi tulleiden painokustannusten takia – maksettiin vuonna 2021 huutokaupassa 3.2 miljoonaa euroa (2).

Tintti Amerikassa -albumin mustavalkoista, koko kannen peittävää kuvaa hallitsee kookas intiaanimies, joka osoittaa sormellaan sivummalla olevaa, pylvääseen sidottuna olevaa Tinttiä. Tämä kansikuva on vuodelta 1942, eli kymmenen vuotta albumin ilmestymisestä. Ensimmäisessä, vuoden 1932 painoksessa kannessa on vain tekstiä ja pieni kuva, jossa Tintti istuu kalliolla vierellään uskollinen kumppaninsa, Milou-koira. Vuonna 1937 saman albumin kannessa on edelleen vain pieni kuva, jossa Tintti ratsastaa hevosella. 

Tintti Amerikassa -albumin alkuperäinen, vuoden 1932 kansikuva myytiin Artcurial-huutokaupassa vuonna 2012 reilulla 1.3 miljoonalla eurolla. Muita korkeita myyntihintoja saavuttaneita Tintti-kansia ovat olleet vuonna 2016 myyty Tintti kuun kamaralla -albumin kansi, jonka hinta nousi 1.55 miljoonan euroon. Vuonna 2014 kaikkien vuosina 1937–1958 julkaistujen Tinttien kannessa olleen tunnuksen alkuperäispiirros myytiin 2.65 miljoonalla eurolla vuonna 2014 (2).

Hergé, Georges Prosper Remi (1907–1983) oli belgialainen sarjakuvataiteilija, jonka käsikirjoittamista ja piirtämistä teoksista tunnetuimpina ovat 24 albumina julkaistut Tintin seikkailut -kirjat.

Nuori Georges Remi aloitti taiteellisen uransa jo koulupoikana, jolloin hän innokkaana partiolaisena omaksui ylevän ja uteliaan maailmankuvan, joka on sittemmin näkynyt yleissivistävänä mutta myös poliittisesta kantaa ottavina tarinoina. Tintti, nuori lehtimies, onkin matkaillut eri puolilla maailmaa ja jopa Kuussa. Ensimmäiset sarjakuvansa Remi julkaisi partiolaisten omassa lehdessä vuonna 1922, ja vuonna 1924 hän otti käyttöön Hergé-nimimerkin.

Vuonna 2009 Belgian kansallissankariksi kohonneen taiteilijan kunniaksi perustettiin Ottignies-Louvain-la-Neuven kuntaan Hergé-museo (3).

● (1). ArtCurial Auction (2023-02-10); https://comicarttracker.com/artcurial-auctions/2023-02-10

● (2). Shaffi, Sarah. 2022. The Guardian, 17.12.2022; Hergé illustration for Tintin in America expected to sell for €2m | Books | The Guardian

● (3). Wikipedia. Hergé; htps://fi.wikipedia.org/wiki/Herg%C3%A9