Mahdollisuus-veistos juhlistaa Super Bowlia 2023

Pohjois-Amerikan urheilumaailman suurin vuosittainen tapaus, amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu eli Super Bowl kerää satojen miljoonien tv-katsojien yleisön kautta kaikissa maanosissa, ja ottelun oheistapahtumissa viihdealan megatähtien esitykset ovat sesongin puhutuimpia spektaakkeleita. Vuoden 2023 Super Bowl -ottelu Philadelphia Eagles vs. Kansas City Chiefs pelataan Arizonan Glendalen State Farm Stadium -stadionilla, ja tapahtumaa juhlistetaan palloliiga NFL:n (National Football League) aloitteesta hankitun lajiaiheisen patsaan paljastuksella pelipaikan edustalla 12.2.2023. Kuva- ja käsitetaiteilija Hank Willis Thomasin suunnittelemassa ja toteuttamassa Opportinity (reflection) -veistoksessa on pelaajan suoraksi ojennettu käsi, joka tavoittelee pelipalloa. Kolmen metrin korkuisen teräsveistoksen kirkas, heijastava peilipinta on samanlainen kuin Super Bowl -voittajajoukkueelle ojennettavassa palkinnossa.

Opportunity (reflection). Taiteilija: Hank Willis Thomas. 2023. Kuva: Boston.com

Taiteilija Thomasin mukaan Opportinity eli suomeksi mahdollisuus tai tilaisuus kuvaa pallopelissä tärkeän yhteishengen ja yhteispelin lisäksi yleistäen jokaisen ihmisen elämässä juuri kulloiseenkin hetkeen tarttumisen ja yhteistoiminnan tärkeyttä (1).

Hank Willis Thomas on vuonna 1976 syntynyt yhdysvaltalainen, New Yorkissa asuva ja työskentelevä käsitetaiteilija, joka on tullut tunnetuksi suurikokoisista julkisista veistoksistaan. Noin kuukautta ennen Opportunity-veistoksen paljastamista Thomasin teos The Embrace herätti laajaa keskustelua ja kohuakin. Tässä Martin Luther King Jr:n ja Coretta Scott Kingin muistomerkissä on kahden henkilön kädet yhteen kietoutuneina. Kautta maailman arvostettujen ihmisoikeusaktivistien muistomerkiltä moni olisi odottanut näköispatsasta.

Thomas on opiskellut taidealaa California College of the Arts -korkeakoulussa sekä Tisch School of the Arts -oppilaitoksessa. Lisäksi hän on opiskellut museoala Duke Ellington School of Arts -oppilaitoksessa. Valokuvataiteen ja Afrikkatutkimuksen tutkinnon hän suoritti New York University -yliopistossa vuonna 1998 sekä Valokuvauksen ja visuaalisen arvioinnin maisteritutkinnon California College of the Arts -yliopistossa vuonna 2004. Kunniatohtoriksi Hank Willis Thomas promovoitiin Maryland Institute College of Arts -korkeakoulussa.

Thomas on tunnettu ja tunnustettu taiteilija, jonka julkisia, usein suurikokoisia veistoksia ja installaatioita on useissa kaupungeissa Yhdysvaltain eri kaupungeissa. Hän on myös monesti palkittu taitelija, jonka on saanut apurahoja ja toimeksiantoja kuuluisilta yhteisöiltä kuten Guggenheim Fellowship ja Soros Equality Fellowship (2).

● (1). Richardson, Kalia, 2023. Boston.com, 31.1.2023; Creator of Boston’s ‘The Embrace’ builds sculpture for Super Bowl

● (2). Wikipedia (en). Hank Willis Thomas; Hank Willis Thomas – Wikipedia