New Yorkin Metropolitan -museo nimeää venäläisiä mestareita ukrainalaisiksi

Repin, Aivazovski ja Kuindži syntyivät Ukrainassa (tosin keisarillisella Venäjällä)

Maailman tunnetuimpiin taidemuseoihin lukeutuva New Yorkissa toimiva Metropolitan Museum of Art julkaisi internetsivustollaan (1), (2) muutoksia useiden merkittävien teosten tekijöistä. Aikaisemmin niin taulujen nimikylteissä ja esittelyteksteissä kuin museon online-katalogissa maailmankuulujen venäläisinä mestareina tunnettujen Ilja Repinin, Ivan Aivazovskin ja Arhip Kuindžin kansallisuudeksi on vaihdettu Ukraina. Taiteilijoiden kansallisuuksien muutosta voidaan pitää puhtaasti poliittisena, meneillään olevan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamana reaktiona. Vaikka kaikkien kolmen synnyinpaikat sijaitsevat itsenäistyneen Ukrainan alueella, taiteilijoiden synnyinaikoihin alueet kuuluivat keisarilliseen Venäjään.

Vsevolod Mikhailovich Garshin. Taiteilija: Ilja Repin. Kuva: The Metropolitan Museum of Art.

Metropolitan Museum of Art -museon internetsivustolla esiteltävistä teoksista taiteilijoiden kansallisuus on vaihdettu ainakin Repinin maalaamassa kirjailija Vsevolod Garshinin muotokuvassa vuodelta 1884, Aivazovskin meriaiheisessa Laiva kuunvalossa -taulussa sekä Kuindzin Punainen auringonlasku -taulussa (1905–1908).

Ship by Moonlight; Laiva kuunvalossa. Taiteilija: Ivan Aivazovski. Kuva: The Metropolitan Museum of Art.
Red sunset; Punainen auringonlasku. Taiteilija: Arhip Kuindži. Kuva: The Metropolitan Museum of Art.

Venäläisinä mestareina tunnettavien taiteilijoiden kansallisuuden lisäksi Metropolitan Museum of Art on poistanut venäläisyyttä myös ranskalaisen taidemaalarin Edgar Degasin (1834–1917) Tanssija ukrainalaisessa puvussa -maalauksessa (1899). Taulun esittelyssä kohdehenkilön on aikaisemmin todettu esiintyvän venäläisessä puvussa, mutta nyt taulun nimi on muutettu muotoon Dancer in Ukrainian Dress (https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436157)

Ilja Repin (1844–1930) syntyi Tšugujevissä nykyisen Ukrainan itäosassa, joka kuului tuohon aikaan Venäjän keisarikuntaan. Hän opiskeli taidealaa jo kotikaupungissaan, mutta varsinaisen koulutuksen Repin sai Pietarin keisarillisessa taideakatemiassa. Ilja Repin tunnetaan erityisesti muotokuvamaalarina, jolla alalla hän on yksi kaikkien aikojen maineikkaimmista. Mittavan uransa ansiosta Repin nimitettiin myös akateemikoksi. Meillä Ilja Repin tunnetaan hyvin, koska hän asui huvilallaan Suomessa kolmisenkymmentä vuotta, ja lopulta Repin myös kuoli Suomessa, Terijoen alueella. Repin valittiin Suomen taiteilijaseuran kunniajäseneksi vuonna 1914.  Hän asui ja työskenteli vuosikausia myös ulkomailla, muun muassa Pariisissa. Nyky-Ukrainan alueella sijainneesta synnyinpaikastaan, vuosikymmenien Suomessa oleskelustaan ja ulkomaanvuosistaan huolimatta Repin oli ja pysyi venäläisenä, mutta hengeltään hän ei virallisen kotimaansa ideologioita kunnioittanut Hän ei esimerkiksi milloinkaan matkustanut vuonna 1917 muodostettuun Neuvostoliittoon. Ukrainaan Ilja Repinillä oli kiinteät ja läheiset suhteet, ja useat hänen kuuluisista maalauksistaan ovat aiheeltaan ukrainalaisia.

Ivan Aivazovski (1817–1900) syntyi ja kuoli Krimin niemimaalla sijaitsevasa Fedosiassa armenialaislähtöiseen perheeseen. Krim kuului tuohon aikaan Venäjän keisarikuntaan. Aivazovski opiskeli Pietarin Taideakatemiassa, josta hän valmistui kiitettävin arvosanoin. Aivazovski tunnetaan erityisesti tarkoista meriaiheisista maalauksistaan, joita on niin Venäjän maineikkaimmissa museoissa kuin lukuisissa kansainvälisissä taidemuseoissa. Hän eli ja työskenteli pitkiä aikoja myös ulkomailla, ainakin Italiassa ja Osmannien valtakunnan pääkaupungissa Istanbulissa.  Tuottelias, yli kuusituhatta teosta maalannut taiteilija vaurastui työnsä tuotoilla, ja varttuneella iällä hän asettui taas asumaan synnyinkaupunkiinsa, jonka taloudellista, kulttuurista hyvinvointia hän edisti merkittävillä taloudellisilla panostuksilla ja henkisellä johtajuudella.

Arhip Kuindži (1841–1910) syntyi nykyisen Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mariupolissa kreikkalaiseen perheeseen. Taiteilijauransa alussa hänen alansa oli valokuvaus, mutta myöhemmin hän muutti Pietariin ja opiskeli Keisarillisessa taideakatemiassa. Kuindži tunnetaan maisemamaalarina, jolla alalla hän saavutti nopeasti menestystä. Vuonna 1873 hän voitti mitalin Lontoon kansainvälisessä taidenäyttelyssä. Taiteilijan työnsä ohella Kuindži toimi professorina Pietarin Keisarillisessa taideakatemiassa.

● (1). The Metropolitan Museum of Art; https://www.metmuseum.org/

● (2). Ukrinform, 14.2.2023; Met Museum recognizes Aivazovsky, Kuindzhi, Repin as Ukrainian artists (ukrinform.net)