Kuningas Charles III:n kruunajaistunnus Apple-suunnittelijalta

Vanha ja uusi lyövät kättä Yhdistyneen kuningaskunnan uuden hallitsijan, kuningas Charles III:n kruunajaisia varten tilatussa tunnuksessa. Traditiota tunnuksessa edustavat kuningaskunnan neljän valtion kansalliskasvit sekä vuosisatojen ikäisen kuninkaallisen kruunun yhdistelmästä koostuva kuva-aihe. Modernia maailmaa puolestaan edustaa symbolin suunnittelija, Jony Ive ja LoveFrom -designstudio. Ive on tullut tunnetuksi useiden Apple-teknologiayrityksen lippulaivatuotteiden pääsuunnittelijana.

Kuningas Charles III:n kruunajaistunnus. Suunnittelija: Jony Ive. Kuva: Buckingham Palace.

Britannian kansallislipun väreihin sommitellun tunnuksen keskellä oleva kruunu – St Edward’s Crown – on 1600-luvulla kuningas Charles II:n kruunajaisiin tilattu esine. Samaa kruunua käytetään myös toukokuussa 2023, kun kuningas Charles III virallisesti kruunataan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijaksi.

Kruunua ympäröi neljä kukkakasvia, jotka ovat Brittein saarten neljän valtion kansalliskasvit: Englannilla ruusu, Skotlannilla ohdake, Walesilla narsissi ja Pohjois-Irlannilla apila. Kasvien valinta logon keskeiseksi elementiksi kuvaa kuninkaan tunnettua luontoharrastusta ja aktiivisuutta luonnon suojelijana. Kruunajaistunnuksen laitamia kiertävässä tekstissä on uuden kuninkaan nimi sekä kruunajaispäivä, 6. toukokuuta 2023. Tunnus julkaistaan sekä englannin että walesin kielisinä versioina.

Tunnus tulee varmasti kaikille tutuksi, sillä symboli koristaa kruunajaisten aikaan ja juhlallisuuksien jälkeen kaikkea virallista aineistoa julisteista käyttöesineisiin, opasteisiin ja brittien rakastamiin kuninkaallisia esittäviin muistoesineisiin.

Jony (Johnny) Ive on vuonna 1967 syntynyt brittiläinen suunnittelija, joka toimii tätä nykyä LoveFrom -yrityksessä, jonka hän yhdessä Marc Newsonin kanssa perusti vuonna 2019 jätettyään Applen. Edellisen työnantajan palveluksessa Iven merkittävimpiä designsaavutuksia ovat iPhone, iPad ja iMac.

Jony Ive ja kuningas ovat tehneet yhteistyötä ainakin kahdesti aikaisemminkin, Prinssi Charlesin toimiessa aktiivisesti kestävän kehityksen edistämistä sekä ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävissä hankkeissa.

● Hahn, Jennifer. 2023. Dezeen. 13.2.2023; Jony Ive designs coronation emblem for King Charles III (dezeen.com)