Walt Disney ”herää eloon” hologrammina yrityksen 100-vuotisjuhliin

Populaarikulttuurin kaikkien aikojen merkittävimpiin vaikuttajiin lukeutunut Walt Disney (oikeammin Walter Elias Disney; 1901–1966) loi elokuva- ja viihdeimperiumin, joka on näyttänyt suuntaa ja ollut esikuvana koko viihdealalle jo sadan vuoden ajan. The Walt Disney Company -yrityksen monipuolisia saavutuksia esittelevä Disney 100 Years of Wonder -juhlanäyttely avautui Yhdysvaltain Philadelphiassa 18.2.2023 ja lähtee myös kansainväliselle kiertueelle. Euroopassa näyttely avautuu ensimmäisenä Münchenissä huhtikuun 18. päivänä.

Walt Disney -hologrammi. Kuva: The Walt Disney Company / AV Magazine.

Disney 100 -näyttely on ennen näkemättömän laaja, mutta tapahtuman ehdottoman vetonaulan tapaa jo sisääntulon yhteydessä. Tulijat toivottaa tervetulleeksi Walt Disneyn luonnollisen kokoinen ja Waltin äänellä puhuva hologrammi, joka luotiin arkistofilmien ja tekoälyn avulla (video linkissä (1)).

Näyttelyssä on 10 eri teemoihin keskittyvää galleriasalia, joissa esiteltävien ja interaktiivisesti kävijöiden kanssa toimivien kohteiden pinta-ala on hämmästyttävä 14’000 neliömetriä. Esillä on yli 250 alkuperäistä valokuvaa, filmikatkelmaa, esinettä ja pukinetta koko Disney-imperiumin satavuotiselta taipaleelta. ”Elävissä kuvissa” esitellään myös useiden Disney-klassikoiden tuotantoa ja hahmojen kehitystä niin Lumikin ja seitsemän kääpiön, Mikki Hiiren kuin uusimpien Disney-produktioiden kuten Star Wars -elokuvien ja luontodokumenttien kohtauksista (1).

Walt Disney oli todellinen monipuolisuusmies ja viihteen edelläkävijä, joka toimi elokuvatuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, animaattorina ja ääninäyttelijänä. Hänen ja Disney-yhtymän tunnetumpia saavutuksia ovat myös matkailuelinkeinon vetovoimaisimpiin kohteisiin lukeutuvat Disneyland-huvipuistot.

Pitkän uransa aikana Walt Disney voitti ennätykselliset 26 henkilökohtaista Oscar-palkintoa ja kolme erikois-Oscaria. Vuonna 1964 presidentti Lyndon B. Johnson myönsi Walt Disneylle korkeimman siviilihenkilölle Yhdysvalloissa myönnettävän kunniamerkin, Presidentin vapaudenmitalin (2).

● (1). AV Magazine, 17.2.2023; Walt Disney hologram greets centenary exhibition guests (avinteractive.com)

● (2). Wikipedia. Walt Disney; Walt Disney – Wikipedia