Kirkasta kirkkotaidetta kivihiilestä

Antrasiitin kauneus ja kauheus samassa paketissa

Kaikkihan tietävät, että hiili on mustaa. Ja useimmat tietävät myös, että kivihiilen poltto on aikamme vakavimman ympäristöongelman ilmastonmuutoksen fossiilisista aiheuttajista kaikkein vakavin. Harvempi sen sijaan on katsonut kivikovaa kivihiililohkaretta läheltä ja nähnyt, kuinka kauniin kiiltäviä kappaleen halkeamispinnat ovat. Tätä kauneutta käyttää hyväkseen suunnittelija ja taiteilija Paul Cocksedge, jonka kivihiilikappaleista koostettu suurteos kaunistaa talvella 2023 Englannissa Liverpoolin katedraalia (Liverpool Cathedral) (1).

Coalescence-nimisessä, yli 500 kilon painoisessa teoksessa on käytetty yli 2’000 irtonaista, toisiinsa langoilla sidottua kivihiilikappaletta. Liverpoolin katedraalin katosta riippuvaan, pallomaiseen veistokseen kohdistetaan sivulta kirkas valaistus. Taideteoksen näyttävä kirkkaus johtuu hiililohkareiden lohkeamistasoista, joiden peilintasainen pinta heijastaa valoa.

Coalescence-veistos. Liverpool Cathedral. Taiteilija: Paul Cocksedge. Kuva: Mark Cocksedge / Dezeen.

Hiili, jota Cocksedge työssään käyttää on antrasiittia, toisin sanoen fossiilisista hiilimuodoista geologiselta iältään vanhinta kivihiiltä. Antrasiitti on kemiallisesti lähes puhdasta hiiltä, ja sen ansiosta antrasiitti on kaikista hiilimuodosta paras lämmön tuottaja. Taiteilijan mukaan Coalescence-veistoksessa käytettävien hiilikappaleiden yhteenlaskettu lämpöarvo riittäisi valaisemaan 200-wattisen hehkulampun kokonaisen vuoden ajan.

Antrasiitilohkare. Kuva: Wikimedia Commons.

Teokseen käytetyt hiilipalat taiteilija keräsi Walesista yhdeltä Brittein saarten viimeisistä toiminnassa olevalta hiilikaivokselta. Kivihiilen valinnalla kirkkaana loistavaan taideteokseen Cocksedge tahtoi korostaa kivihiilen ja fossiilisten polttoaineiden osuutta meneillään olevaan ilmastonmuutokseen ja tarvetta uusien, hiilineutraalien energiavaihtoehtojen käyttöönottoon (1).

Paul Cocksedge on brittiläinen, Lontoossa vuonna 1979 syntynyt suunnittelija ja taiteilija, joka opiskeli Sheffieldin Hallam University -yliopistossa ennen siirtymistään Royal College of Arts -korkeakouluun, jossa hän suoritti maisterin tutkinnon vuonna 2002. Vain kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen hänet valittiin Lontoon Design -museon vuoden suunnittelijaksi (Designer of the Year) vuonna 2004. Paul Cocksedge on kansainvälisesti tunnettu suunnittelija, jonka töitä on ollut näyttelyissä ja pysyvissä kokoelmissa eri puolilla maailmaa (2).

● (1). Peacock, Amy. 2023. Dezeen, 20.2.2023; Paul Cocksedge suspends over 2,000 pieces of coal in Liverpool Cathedral (dezeen.com)

● (2). Paul Cocksedge, teoksia. Dezeen; Paul Cocksedge design, interiors and installations | Dezeen