Ukraina julkaisi Putinia pilkkaavan postimerkin Banksy-muraalista

Julkaisu sodan vuosipäivänä

Ukrainan postilaitos ”juhlisti” Venäjän aloittaman hyökkäyssodan 1-vuotispäivää 24.2.2023 julkaisemalla postimerkin, jonka aiheena on kansainvälisesti kuuluisan katutaiteilija Banksyn ukrainalaiseen, Borodyankan kaupungissa pommitettuun rakennukseen maalaama muraali. Postimerkkiin päätyneessä seinämaalauksessa judoasuun pukeutunut poika lennättää maahan aikuisen, Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia muistuttavan aikuisen miehen. Putin tunnetaan urheiluhenkisenä miehenä, jolla on judossa musta vyö. Postimerkissä kuvaan on lisätty kyrillisin kirjaimin птн пнх! (englanninkieliselle slangille käännettyä tämä olisi PTN FCK!” tarkoittaen loukkaavaa huudahdusta Fuck Putin!) (1).

Banksyn syksyllä 2022 Borodyankaan maalaamasta muraalista 24.2.2023 julkaistu Ukrainan postimerkki. Kuva: AFP

Nimettömänä pysyttelevä Banksy vieraili syksyllä 2022 salaa Ukrainassa ja maalasi eri kaupunkeihin kaikkiaan seitsemän muraalia (2).

Ukrainalaiset ovat ottaneet Banksyn muraalit tuen ja myötätunnon osoituksina julman hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle kansalle. Ei olekaan ihme, että kansalaiset jonottivat postitoimistojen edessä ostaakseen merkin heti julkaisun ensihetkillä.

● (1).  i24News, 24.2.2023; Ukraine Issues Banksy Postage Stamp Marking One Year Of War – I24NEWS

● (2). Taiteen maailmasta, 13.11.2022; https://taiteenmaailmasta.com/2022/11/13/banksy-sodan-runtelemassa-ukrainassa/