Picasson ruumis -veistos on turistikohde ja selfie-magneetti

Pablo Picasso (1881–1973) on nykytaiteen suurimpia nimiä, jonka teokset ovat minkä tahansa taidenäyttelyn kohokohtia. Näin on myös Madridissa, Espanjassa, jossa ihmiset suurin joukoin jonottavat ARCO-nykytaidenäyttelyyn nähdäkseen ”Picasson” – ei kuitenkaan maalausta, grafiikkaa tai keramiikkateosta vaan ihan itsensä näköisen taiteilijan. Ei tosin vuonna 1973 kuollutta Pabloa, mutta täsmälleen valokuvista tutun näköisen ja tuttuakin tutumpiin vaatteisiin pukeutunutta taiteilijaa esittävän veistoksen. Yleisesti kuuluisuuksia kunnioittavat näköispatsaat ja -veistokset esittävät kohdettaan mahdollisimman luonnollisessa tai tyypillisessä asennossa ja tilanteessa. Nyt näytteillä oleva Picasso on valtavirran taideteoksista poiketen kuollut.

Aquí Murió Picasso. Picasso kuoli täällä. Taiteilija Eugenio Merino. Kuva: Eugenio Merino / ARTnews.com.

Picasso kuoli täällä (Aquí Murió Picasso) -nimisen veistoksen on suunnitellut ja tehnyt espanjalainen taiteilija Eugenio Merino. Vuonna 2017 valmistuneessa teoksessa selällään alustalla makaavalla kuolleella Picassolla on monista valokuvista ja filmeistä tutuksi tullut sini-valkoraidallinen pusero, valkoiset pellavahousut ja sandaalit. Veistoksessa taiteilija on kolmisenkymmentä senttiä todellista pitempi.

Maailmankuulun taiteilijan ruumiilla Merino esittää kriittisen näkemyksen aikamme taiteen ja näyttelykävijöiden pinnallisiin motiiveihin. Teos on tehty ennen kaikkea turistien houkutukseksi. Esille tuotu ruumis ei ole aito, mutta samaa voidaan sanoa monista taidemuseoissa ja näyttelyissä kävijöistäkin. Jos tärkeintä taideharrastuksessa on saada itsestä mahdollisimman paljon selfie-kuvia kuuluisien teosten kanssa, taiteellisilla arvoilla ei välttämättä ole paljonkaan tekemistä näyttelyvierailujen kanssa. ”Instagramissa julkaistu selfie kuolleen Picasson kanssa on varma tapa saada paljon tykkäyksiä!”.

Kuollutta Picassoa on vaikea ohittaa. Kuva: Arco Madrid.

Aquí Murió Picasso –on yksi kolmesta veistoksesta tehdystä sarjasta, ja sen myyntihinta on 45’000 euroa.

Eugenio Merino on vuonna 1975 syntynyt espanjalainen, Madridissa elävä ja työskentelevä taiteilija, joka opiskeli ja valmistui Madridissa Complutense-yliopistossa. Merino on tunnettu erityisesti yhteiskunnallisesti kantaa ottavana, usein humoristisesti vakaviinkin aiheisiin suhtautuvana ja vakiintuneita totuuksia kyseenalaistavana taiteilijana. Hän on kansainvälisesti kuuluisa taiteilija, jonka töitä on ollut näyttelyissä ja hankittuina vakituisiin kokoelmiin eri puolilla maailmaa. Monipuolisena taiteilijana Eugenio Merino toteuttaa teoksiaan niin piirroksina, videoina kuin eri materiaaleista tehtyinä veistoksina.

Suomessa Eugenio Merino tunnetaan ainakin vuonna 2011 Helsingissä, Suomen valokuvataiteen museossa järjestetystä Lens Politica -festivaalista, jossa häneltä oli esillä kookkaita veistosinstallaatioita.

● (1). Cassady, Daniel. 2023. ARTnews, 24.2.2023; Sculpture of Picasso’s Corpse Draws Crowds at Madrid Art Fair – ARTnews.com

● (2). Unix Gallery. Eugenio Merino; Eugenio Merino – Artists – Unix Gallery