Elisabet II:n kunniaksi teetetyt koiraveistokset eivät innostaneet ostajia

Yksi corgi saa kodin kuninkaan Sandringhamin kartanosta

Yhdistyneen kuningaskunnan pitkäaikaisen hallitsijan, syyskuussa 2022 edesmenneen kuningatar Elisabeth II:n elinikäinen kiintymys koiriin, etenkin corgi-rotuun on kaikkien tiedossa. Tähän läheiseen suhteeseen vedoten Norfolkin piirikunnassa sijaitseva Broadland District Council -hallintoelin teetti kuningattaren 70-vuotista hallitsijataivalta kunnioittaneen Queen’s Platinum Jubilee -juhlan kunniaksi seitsemän corgi-aiheista veistosta. Koirat sijoitettiin taajamayhteisöihin muodostamaan yhtenäinen taidepolku.

Yksi neljästä Norfolkissa huutokaupatuista corgiveistoksista. Kuva: Broadland District Council.

Corgi-teosten suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat yhteistuumin alueen väestö sekä Tin House -taidejärjestö. Kuningattaren kuoleman jälkeen corgi-teoksista päätettiin luopua, ja veistokset asetettiin huutokaupattaviksi. Huutokaupan tulot päätettiin käyttää lyhentämättöminä vanhempansa menettäneitä lapsia avustavalle Nelson’s Journey hyväntekeväisyysjärjestölle. Kuningattaren suuren suosion ja kunnioituksen perusteella uskottiin, että yhteisöille aikoinaan 21’000 puntaa (noin 24’000 euroa) maksaneet koirat menisivät hyvin kaupaksi. Toisin kuitenkin kävi.

Ostajia löytyi vain neljälle kooltaan 1.8 metrin pituiselle ja 1.2 metrin korkuiselle corgi-veistokselle, ja näistä saatiin yhteensä vaivaiset 2’140 puntaa eli noin 500 puntaa veistokselta. Yksi sarjan seitsemästä corgista lahjoitettiin kuningas Charles III:lle, ja hovilähteiden mukaan lahja otetaan mielihyvin vastaan. Tämä corgiveistos sai nimen Susan Elisabeth II:n ensimmäisen corgin mukaan. Veistos sijoitetaan Norfolkissa sijaitsevaan, kuninkaan omistamaan Sandringhamin kartanoon. Kahden myymättä jääneen corgin kohtalosta yhteisö ei ole vielä päättänyt.

Kuningattarella oli kuollessaan kaksi corgia (Muick ja Sandy) ja kaksi muuta koiraa. Corgien elämä jatkuu kuninkaallisissa piireissä, sillä koirien uudet omistajat ovat Yorkin herttuatar Sarah ja prinssi Andrew, jotka avioerostaan huolimatta molemmat asuvat Windsorin kartanossa.

● BBC News, 22.2.2023; Queen’s corgi sculptures make a loss for Norfolk council at auction – BBC News