Neuvostosymbolit poistettiin Kiovan Äiti Synnyinmaa -muistomerkistä

Kilpeen ukrainalainen kolmikärki, ja patsaasta Äiti Ukraina

Lähes välittömästi Venäjän hyökkäyssodan aloituksesta Ukrainassa – ja hyvin pian myös naapurimaissa ja kauempanakin – alettiin tuhota tai siirtää näkymättömin Neuvostoliiton miehitysajan muistomerkkejä ja muita nykyään vihollismielisiksi katsottavia symboleja. Yksi näkyvimmistä ja kiistellyimmistä muistomerkeistä on Ukrainan pääkaupungin Kiovan 62 metrin korkuinen Äiti Synnyinmaa -monumentti. Vuonna 1981, jolloin muistomerkki pystytettiin toisen maailmansodan voiton kunniaksi, Ukraina kuului osana Neuvostoliittoon. Miehityssodan alettua neuvostovallan sirppi ja vasara -symboleista tuli ukrainalaisille muistutus vihollisesta, ja tunnusten poistosta tehtiin päätös pian sodan alettua (1). Äiti Synnyinmaa (ukrainaksi Batkivshchyna Maty) -muistomerkin naishahmon kantamassa kilvessä olevat neuvostosymbolit saatiin lopulta poistetuiksi 1.8.2023 (2).

Sirppi ja vasara poistettiin Äiti Synnyinmaa -patsaan kilvestä, joka saa jatkossa symboliksi ukrainalaisille tärkeän kolmikärjen. Kuva: Radio Free Europe /Facebook.

Patsaan riisumistyön jälkeen Äiti Synnyinmaalle on luvassa uusi kilpi, jonka tunnukseksi tulee Ukrainassa tärkeäksi symboliksi katsottava kolmikärki. Samalla muistomerkin nimikin muuttuu, ja jatkossa monumentti on Äiti Ukraina.

Äiti Synnyinmaa -muistomerkki on ukrainalaisille tärkeä kansallinen symboli. Kuva: Voices of Ukraine.

Muistomerkin osittainen purkutyö ja uuden kilven valmistaminen ja asennus ovat kallis operaatio, jonka kuluista kansalaiset eivät joudu verovaroillaan vastaamaan. Kulut saadaan peitetyiksi lahjoitusvaroin. Neuvostosymbolien – ja yhtä vahvoin perustein vanhempien natsiajan muistomerkkien – poistamisesta ukrainalaiset ovat lähes yksimielisiä. Parin vuoden takaisessa kyselyssä 85 prosenttia ukrainalaisista kannatti vieraiden, valloittajavaltojen symbolien, muistomerkkien ja nimistön poistamista.  

(1). Taiteen maailmasta, 24.8.2022. Ukrainalaiset haluavat Äiti Synnyinmaa -patsaan neuvostosymbolit pois; https://wordpress.com/post/taiteenmaailmasta.com/603

(2). Kyiv Post, 1.8.2023. Soviet coat of arms removed from the Kiev’s iconic Motherland monument; https://www.kyivpost.com/post/20096