Taiteilija valmisti paavin vierailuun punaisen setelimaton

Protesti Lissabon-vierailun 161 miljoonan euron kustannuksia vastaan

Arvovieraille ja yleisesti juhlapaikkojen sisääntuloon levitettävä punainen matto on osoitus vieraille osoitetusta arvostuksesta ja kunnioituksesta. Näin yleensä, mutta Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa “punaisen maton” viesti on toisenlainen. Arvovieras on toki tulossa tässäkin tapauksessa. Kuuluisuuteen näyttävien kierrätys- ja romumateriaaleista valmistettujen, usein ilmastonmuutoksen vaaroista varoittelevien kookkaiden eläinaiheisten veistosten ja installaatioiden ansiosta noussut, vuonna 1987 syntynyt portugalilainen katutaiteilija Bordalo II (oikealta nimeltään Artur Bordalo) valmisti ja onnistui levittämään oman versionsa punaisesta matosta paikkaan, jossa paavi Franciscus pitää messun Portugalin-vierailunsa kohokohtana. Tuon punaisen maton – teoksen nimeltä Walk of Shame – Bordalo II valmisti jättikokoisista 500 euron seteliä kuvaavista osista protestina paavin vierailun kustannuksille.

Walk of Shame. Lissabon. Taiteilija: Bordalo II. Kuva: Bordalo II / CNN.

Paavi Franciscus vierailee Lissabonissa Maailman nuortenpäivät (World Youth Days) -tapahtuman (28.7.–7.8.2023) yhteydessä, ja tapahtuman päätteeksi hän pitää messun.

Paavin vierailun kokonaiskustannuksiksi on laskettu 161 miljoonaa euroa, jonka summan maksavat yhteisesti Portugalin valtio, katolinen kirkko, Lissabon sekä naapurikaupunki Loures. Bordalo II arvostelee verovarojen käyttöä vierailuun aikana, jolloin suuri joukko kansalaisia kärsii työttömyyden, korkeiden asumiskustannusten ja inflaation aiheuttamista taloudellisista ongelmista. Portugalin valtion osuus vierailun kustannuksista on 30 miljoonaa euroa.

Artur Bordalon lisäksi arvosteluun ovat yhtyneet jo aiemmin monet muutkin, ja siksi Lissabonin päättäjät alensivat paavin messupaikan alttarin rakentamiseen varattavaa summaa 2.9 miljoonaan euroon. Alun perin kaupungin piti satsata alttariin yli viisi miljoonaa euroa.

Taiteilija Bordalo II (Artur Bordalo). Kuva: Montepio.org

Tuhlailevan vierailun symboliksi kehittämänsä setelimaton Bordalo II onnistui levittämään paikkaan, jolla paavi pitää nuorisopäivien lopuksi messun mahdollisesti jopa sadoille tuhansille kuulijoille.

Uskonnollisiin symboleihin ja traditioihin kohdistuvat protestit ovat nousseet otsikoihin ja jopa kansainvälisen politiikan kuumaksi kysymykseksi Ruotsissa ja Tanskassa mielenosoituksina poltettujen Koraanien takia. Pyhien kirjojen polttaminen on suututtanut muslimimaiden päättäjät ja kansalaiset, ja siksi protesteja on Pohjolassa pidetty vaarallisina. Portugalissa Bordalo II:n protestiin suhtaudutaan maltillisesti. Pääkaupungin pormestari Carlos Moedas totesi setelimattoprotestin olevan taiteilijan tapa ilmaista mielipiteensä, ja toteutus on tällaisissa tapauksissa tavanomainen ja hyväksyttävä.

● CNN/Reuters, 30.7.2023. Portuguese street artist rolls out ‘banknote’ carpet to protest pope’s visit; https://www.cnn.com/style/portugal-artist-banknote-carpet-pope-visit/index.html