Poliittisen taiteilijan näyttely sensuroitiin USA:ssa

Poliisit kiivastuivat kriittisistä tauluista

Kaliforniassa, San Franciscon eteläpuolella korkean teknologian keskuksena tunnetussa Piilaaksossa sijaitsevan San Mateon kaupungin hallinto sulki paikallisen kirjastolaitoksen organisoiman taidenäyttelyn vain kaksi päivää näyttelyn avajaisista. Kyseessä on poliittisena taiteilijana itseään luonnehtiva – ja todella kantaa ottavista teoksistaan maailmanlaajuista kuuluisuutta saanut – taiteilija Diego Marcial Rios. Näyttelyssä oli 20 teosta, joista kaupungin hallinnon taiteilijalle lähettämässä sähköpostissa kerrottiin ”kahden taulun olevan ongelmallisia”.

Will Kill Blacks and Mexicans Cheap. Taiteilija: Diego Marcial Rios. Kuva: National Coalition Against Censorship.

Hallinnon ensimmäinen ehdotus oli, että kaksi vastustusta aiheuttanutta teosta korvataan muilla, saatavilla olevilla tauluilla. Kaupungin selitys oli, että jotkut hallinnon edustajat eivät hyväksyneet kaikkia teoksia. Pian taiteilija sai kuitenkin uutistoimisto Fox Newsin toimittajalta viestin ja kyselyn tilanteesta, jossa koko näyttely oli suljettu. Riosin kysymyksiin taiteen sensuroinnista kaupunki ei vastannut. Myöhemmin on vahvistunut, että taulujen poistamista vaatineet ”hallinnon edustajat” olivat poliiseja.

Stop Killing Us! Taiteilija: Diego Marcial Rios. Kuva: National Coalition Against Censorship.

Tilanne sai tietysti valtakunnallistakin julkisuutta. Riosin tueksi ja taiteen sensuuria vastaan asettuivat sekä Amerikan Kansalaisoikeusunioni (American Civil Liberties Union) että sensuuria vastustava organisaatio (National Coalition Against Censorship), jotka esittivät kirjalliset kysymykset San Mateon pormestarille ja muille paikallisviranomaisille.  Kirjelmissä vaadittiin selityksiä sekä lupausta turvata taiteellinen vapaus – myös poliittisesti tai yhteiskunnallisesti kantaa-ottaville teoksille – julkisissa tilaisuuksissa ja näyttelyissä.

Ongelmallisiksi nousivat kaksi Riosin vuonna 2020 tapahtuneen, mustan George Flyoydin kuolemaan johtaneen poliisiväkivallan jälkimainingeissa maalaamaa taulua. Stop Killing Us! -nimisessä, kirkkaan punaisessa maalauksessa on henkilö, jolla pään tilalla on pääkallo, ja joka seisoo usean fantasiaolennon edessä. Taulussa Will Kill Blacks and Mexicans Cheap on poliisin puvussa juokseva luuranko, jonka taustalla näyttäisi olevan ruumiita.

Lähes farssiksi muutenkin kiusallisen ja kyseenalaisen näytelmän teki San Mateon ex-pormestari, joka lähestyi taiteilijaa todeten arvostavansa tämän taidetta ja olevansa valmis ostamaan näyttelystä poistetut teokset. Tyrmistynyt Rios ei tarjoukseen suostunut (1,2).

Diego Marcial Rios on poliittinen taiteilija, jonka kantaa ottavan tyylin ei pitäisi olla yllätys kenellekään. Kuva: Diego Marcial Rios.

Diego Marcial Rios on omien sanojensa mukaan ”kuusissakymmenissä oleva” poliittinen taiteilija. Usein kärkevästikin kantaa ottavien teosten lisäksi Rios tunnetaan kiinnostuksesta historiallisiin aiheisiin ja etenkin Latinalaisen Amerikan mayojen ja atsteekkien kuvastoon.

Diego Marcial Rios opiskeli ja suoritti maisterin tason tutkinnon (University of Wisconsin, Department of Fine Arts Graduate Scholl), ja lisäksi hän on suorittanut kandidaatin tutkinnon (B.F.A) Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. Riosin töitä on ollut yli 500 näyttelyssä eri puolilla maailmaa (ainakin Yhdysvalloissa, Meksikossa, Euroopassa, Japanissa), ja hänen töitään on useissa museoissa. Taulujen ja julisteiden lisäksi Rios on kuvittanut kirjoja, ja lisäksi hän luennoi aktiivisesti muun muassa eri yliopistoissa (3).

Laaja valikoima Diego Marcial Riosin teoksia on kuvattuina taiteilijan nettisivuilla (4).

● (1). Schrader A. 2023. Calif. artist says paintings critical of police were censored after officers complained. UPI (United Press International), 6.8.2023; California artist says paintings critical of police were censored after officers complained – UPI.com

● (2). Kane A. 2023. Did police criticism prompt San Mateo to cancel atrist Diego Rio’s show? The San Francisco Standard, 26.7.2023; Did Police Criticism Cancel Artist Diego Marcial Rios’ Show? (sfstandard.com)

● (3). Diego Marcial Rios; The Art Impact International; Diego Marcial Rios (artimpactinternational.org)

● (4). Diego Marcial Rios. Visual explorations of justice, faith, and transformations; https://diegomarcialrios.com