David Hockneyltä Harry Styles -muotokuva

Teos esille Lontoon National Portrait Galleryssä

Aikamme tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin kuvataiteilijoihin lukeutuva, tällä hetkellä 86-vuotias brittitaiteilija David Hockney ikuisti kankaalle tämän päivän viihdemaailman kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan laulaja Harry Stylesin muotokuvan. Laulaja vieraili vuonna 2022 Ranskassa Hockneyn ateljeessa ja istui kaksi päivää konkarimaalarin mallina. Tuloksena on nuorekas, Stylesin tyylille ominainen kuva, jossa farkkuihin, kelta-oranssiin villapuseroon ja helmikaulakoruun sonnustautunut laulaja korostaa tavaramerkikseen tullutta rentoa ja omaleimaista pukeutumistyyliä. Taulu pääsee myöhemmin esille Lontoon National Portrait Galleryssä avattavassa näyttelyssä.

Harry Styles. Taiteilija: David Hockney. Kuva: National Portrait Gallery.

David Hocney: Drawing from Life -näyttelyssä (2.11.2023–21.1.2024) on esillä kaikkiaan 160 Hockneyn teosta eri aikakausilta. Valtaosa teoksista oli galleriassa jo vuoden 2020 alussa, mutta valtavan suosion saanut näyttely jouduttiin sulkemaan jo parinkymmenen päivän jälkeen koronapandemian aiheuttaman sulkutilan takia. Uuteen yritykseen Drawing from Life -näyttely saa 33 uutta Hockney-teosta, josta Styles-potretti on yksi.

David Hockney ja Harry Styles. Maalaussessio taiteilijan ateljeessa Normandiassa, Ranskassa. 2022. Kuva: J-P. Gonçalves de Lima / ArtDaily.

Hockey on varsinkin viime vuosina tullut tutuksi paitsi erittäin tuotteliaana myös mitä moninaisimpia tekniikoita hallitsevana ja käyttävänä taiteilijana. Uudessa näyttelyssä onkin mukana laaja skaala perinteisistä kynäpiirroksista, akvarelleista ja öljyväritöistä iPhonella luotuihin tauluihin.

David Hockney on 9.7.1937 Englannissa syntynyt ja nykyisin Ranskan Normandiassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja valokuvaaja, jonka tavaramerkiksi on noussut useiden, monesti poikkeavienkin tekniikoiden käyttö. Taidekoulutuksensa Hockney hankki Englannissa Bradfordin taidecollegessa ja myöhemmin Lontoossa Royal College of Arts -korkeakoulussa.

Hockney on yksi koko maailman tunnetuimmista elossa olevista kuvataiteilijoista, jonka teoksia on ollut näyttelyissä ja on pysyvästi esillä arvostetuimmissa museoissa kaikkialla maailmassa.

Harry Styles on vuonna 1994 syntynyt englantilainen laulaja, joka tuli tunnetuksi One Direction -poikabändin jäsenenä. Laulu-uran alussa hän osallistui Britannian X Factor -kilpailuun sooloesiintyjänä, mutta ei yrityksessään menestynyt. Kilpailun tuomaristo kuitenkin muodosti alussa pudonneista laulajista poikayhtyeen, johon Styles valittiin. Kilpailussa tämä, One Direction -nimen saanut poikabändi ylsi kolmanneksi. Nopeasti yhtye nousi maailmanmaineeseen ja menestyi myös taloudellisesti. Vuonna 2016 yhtye ”jäi tauolle”, ja tuolloin Harry Styles aloitti menestykseksi osoittautuneen soolouransa. Tänä päivänä mies on yksi popmusiikin valovoimaisimmista tähdistä. Harry Styles on voittanut kolme arvostettua Grammy-palkintoa ja kaksi Brit Award -palkintoa.

Laulajan uransa ohella Harry Styles on tullut tutuksi esiintyessä neljässä elokuvassa (muun muassa Christopher Nolanin ohjaamassa Dunkkirk-filmissä) sekä kansainvälisesti hyvin näkyvänä mallina, myös omine vaatetyyleineen. Lisäksi hän on julkaissut oman kosmetiikkasarjan.

● ArtDaily, 5.8.2023; https://artdaily.com/news/159978/New-portrait-of-Harry-Styles-unveiled-for-David-Hockney-exhibition-at-National-Portrait-Gallery

● David Hockey; https://www.hockney.com 

● Harry Styles; www.hstyles.co.uk