Barbie-elokuva esityskieltoon kolmessa muslimimaassa

Vietnamissa suututtaa kiinamyönteinen karttakuva

Maailman katsotuimmaksi elokuvaksi mitä ilmeisimmin muodostuva Barbie, tutun nukkehahmon seikkailuun todellisessa maailmassa perustuva filmi on joutunut sensuuriin kouriin moraaliarvoja korostavissa muslimimaissa. Elokuvassa harrastettava, korostetun länsimainen elämäntapa on monin osin vastakkainen vaatimuksille, joita islamin uskonto asettaa kansalaisille.

Barbie-elokuvasta tuli hetkessä sensaatio ja kaupallinen jymymenestys. Kuva: Warner Bros. Pictures

Kieltopäätöksissä päänavaajana toimineen Libanonin kulttuuriministeri Mohammad Mortada totesi 9.8.2023 elokuvan edistävän homoseksuaalisuutta ja sukupuolenkorjauksia sekä olevan uskonnollisten arvojen vastainen ja väheksyvän perhearvoja. Ministerin perusteet myötäilevät Libanonissa keskeistä valtaa käyttävän poliittisen ja sotilaallisen šiiamuslimijärjestön Hizbollahin kantaa, jonka mukaan näiden arvojen loukkaamisesta tulisi langettaa jopa kuolemantuomioita (1).

Libanonin päätös tuli yllätyksenä, sillä maa muistetaan ensimmäisenä arabivaltiona, joka salli Pride-kulkueet ja -tapahtumat vuonna 2017. Sittemmin asenteet seksuaalivähemmistöjä ja muita erityisryhmiä kohtaan ovat muuttuneet jyrkemmiksi.

Lähes välittömästi Libanonin sensuuripäätöksen jälkeen elokuvan esitykset kielsi myös Kuwait perustelemalla kieltoa eettisten arvojen ja sosiaalisten perinteiden vaalimisella. Täyssensuuri on tavanomaista rajumpi toimenpide maassa, jossa erityisen komitean arveluttaviksi katsomia kohtia on leikattu elokuvista ennen julkista esityskierrosta. Komitean mukaan Barbie kuvaa maan kulttuurille vieraita tapoja ja asenteita, jotka eivät ole hyväksyttäviä, ja siksi elokuvaa ei saa lainkaan esittää. Osittainen filmien sensuuri on Kuwaitissa ja muissa homoseksuaalisuutta rikoksena pitävissä maissa hyvin yleistä. Kohtausten poistamiseen tai filmin sensuuriin riittää syyksi esimerkiksi se, että yksikin näyttelijä on korjannut sukupuoltaan (2).

Pohjoisafrikkalaisessa Algeriassa, joka on niin ikään valtaosin muslimivaltio, Barbie pääsi elokuvateattereihin, ja filmi oli heti erittäin suosittu. Mutta noin kolmen viikon esitysjakson jälkeen maan kulttuuriministeri esitti elokuvan kieltämistä eettisiin ja moraalisiin syihin vedoten. Esitykset lopetettiinkin maan suurimmissa kaupungeissa välittömästi (3).

Jo ennen muslimimaiden jyrkkiä reaktioita Barbien ehti kieltää kaakkoisaasialainen Vietnam, jossa sensuurin peruste oli historiallinen kiista Kiinan kanssa. Yhdessä Barbien kohtauksessa on näkyvillä kartta, jossa merellinen valtioiden rajalinja on vietnamilaisittain väärässä paikassa. Kartan raja noudattaa Kiinan yksipuolisesti omaksumaa linjausta, jossa valtaosa Etelä-Kiinan merestä kuuluu Kiinalle. Linjausta eivät muut Kaakkois-Aasian maat hyväksy, ja myös YK on todennut kiinalaisten rajauksen vääräksi (4).

Barbie on ensi-iltansa 21.7.2023 saanut, Greta Gerwigin ohjaama elokuva, jossa maailman tunnetuin nukkehahmo siirtyy Barbiemaasta todelliseen maailmaan. Elokuva, jonka pääosissa ovat Margot Robbie ja Ryan Gosling, oli kassamagneetti heti ilmestyttyään, ja vain noin kolmessa viikossa filmi oli tuottanut maailmanlaajuisesti ennätykselliset yli miljardi dollaria (5).

● (1). The Arab Weekly, 10.8.2023; Lebanon, Kuwait move to ban ‘Barbie’ film over homosexuality issue | | AW (thearabweekly.com)

● (2). Kuwait Times, 10.8.2023; Kuwait bans hit movie ‘Barbie’ – Kuwait Times

● (3). Graphic Online, 15.8.2023; Algeria bans Barbie film over morality concerns – Graphic Online

● (4). Variety, 3.7.2023; ’Barbie’ banned in Vietnam over disputed map scene.; ‘Barbie’ Banned in Vietnam Over Disputed Map Scene – Variety

● (5). NME, 16.8.2023; ‘Barbie’ overtakes ‘The Dark Knight’ to break box office record (nme.com)